Contribuția jandarmilor hunedoreni la protejarea fondului silvic în anul 2016

jandarmi la padureÎn cursul anului 2016, jandarmii hunedoreni au executat 362 de acțiuni, independent sau în comun cu alte instituții abilitate, care au avut drept scop prevenirea și constatarea faptelor ilegale în domeniul silvic.

La îndeplinirea acestor misiuni au participat 713 jandarmi din structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, în special jandarmii montani din cadrul celor nouă posturi constituite la nivelul unității.

Pe timpul misiunilor executate, jandarmii hunedoreni au constatat 50 de fapte de natură penală, cu privire la tăierea de arbori, fără drept, din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, precum și furt de arbori, fapte prevăzute şi sancţionate de Legea nr. 46/2008 Codul silvic. De asemenea, jandarmii hunedoreni au constatat 116 contravenţii, valoarea sancţiunilor aplicate fiind de 68.200 lei. Faptele de natură contravenţională sancţionate de jandarmi au constat în principal în transportul materialului lemnos fără documente de însoţire, faptă prevăzută şi sancţionată de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

De remarcat este că faptele de natură contravenţională au fost constatate în mare parte (92%) după dată 20 octombrie 2016, când Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice a suferit modificări, în sensul extinderii competenţei materiale acordate jandarmilor pentru a constata acest gen de fapte. În urma constatării faptelor ilegale, atât de natură penală, cât și contravențională, jandarmii au ridicat în vederea confiscării 176 m³ de material lemnos.

[slideshow_deploy id=’24093′]