14 proiecte finanțate de UE, doar două funcționale

În România 14 proiecte privind deșeurile menajere au fost finanțate integral de Uniunea Europeană. Doar două din acestea sunt funcționale. La nivel național, există 34 de depozite conforme pentru depozitarea deșeurilor. Potrivit datelor de la Ministerul Mediului la nivelul județului Hunedoara nu există un depozit de acest gen. În plus, tot județul Hunedoara face parte din categoria celor 12 județe unde sistemul nu este funcțional.

“În privința depozitelor de deșeuri municipale conforme la nivelul întregii țări situația la finalul lunii august 2916 era de 34 depozite conforme (în cazul județelor Arad, Argeș, Bacău, Brașov, brăila, Buzău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Dolj, GalațI, Gorj, Harghita, Iași, Ialomița, Mehedinți, Mureș, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea se află câte un depozit municipal conform, în județele Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Neamț, câte două depozite municipale conforme și în județul Constanța sunt în operare 4 depozite municipale conforme”, arată oficialii Ministerului Mediului.

Aderarea la Uniunea Europeană a permis dezvoltarea unor sisteme de management integrat al deșeurilor în România, prin proiecte finanțate la nivelul întregii țări. Județul Hunedoara a beneficiat de finanțare din partea UE.

“Prin POS Mediu 2007-2012, Axa 2, Domeniul de intervenție 2.1 – Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor au fost finanțate un număr de 32 de proiecte în valoare de aproximativ 1,05 miliarde de euro, din care: 14 proiecte SMID au fost finanțate integral din POS Mediu în cadrul perioadei de programare 2007-2013 – proiecte din județele: Botoșani, Hunedoara, Argent, Neamț, Mureș, Bacău, Sibiu, Giurgiu, Bistrița-Năsăud, Olt, Arad, Timiș, Sălaj, Covasna. Pentru aceste proiecte infrastructura este finalizată, două proiecte sunt date în operare, pentru celelalte 12 proiecte delegarea serviciilor de salubritate este în diverse faze de atribuire”, mai arată cei de la Ministerul Mediului.

Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost finalizat, dar acesta nu este operațional din cauza contestațiilor care au blocat licitația. Astfel, nu a fost desemnat operatorul care va prelua gunoiul din localitățile județului Hunedioara.

[slideshow_deploy id=’36591′]