Darius Câmpean despre închiderea minelor: “Nu am fost de acord cu vechea variantă”

Reprezentanții Sindicatului Muntele nu sunt de acord cu varianta Ministerului Energiei prin care se propune închiderea unităților miniere Lonea șI Lupeni. Aceștia au înaintat încă o adresă și cer declararea huilei ca resursă strategică. Reprezentanții angajaților Complexului Energetic Hunedoara au mai multe propuneri, printre care acordarea unui ajutor de stat pentru toate unitățile miniere și declararea huilei resursă energetică de interes național.

“În ceea ce privește întreg Complexul, Sindicatul Muntele solicit ca acesta să devină un subiect de discuție în CSAT pentru a fi declarat element care asigură siguranța sistemului energetic național lucru care respect directive 72/2009 a Consiliului Europei. Acesta este poziția noastră oficială în ceea ce privește viitorul CEH”, a spus Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Sindicaliștii spun că orice decizie legată de închiderea unor unități miniere trebuie discutată.

“Am spus de câte ori ne-am întâlnit atât cu domnul secretar de stat Vișan cât și cu domnul ministru și am repetat-o și azi în adresa trimisă acestora că orice variantă vor alege dânșii, pentru că se aduce în discuție tot mai des variant veche aceea prin care EM Lupeni să-și oprească activitatea de producție anul acesta iar Lonea să funcționeze până în 2018 după care să intre pe programul de închidere, iar la Mintia să se funcționeze cu un grup pe gaz. Noi am solicitat ca indifferent de varianta care va fi aleasă, aceasta să nu se aplice până nu vor avea loc discuții pe seama lor cu sindicatele. Sperăm ca ministerul să înțeleagă faptul că noi nu am fost de acord cu vechea variantă, dar la momentul respectiv  ni s-a spus că este singura soluție. Considerăm că actual conducere de la minister și actualul guvern ar putea duce la o schimbare în ceea ce privește viitorul Complexului, dar asta înseamnă ca statul roman să își assume și să lupte pentru această idée”,  a conchis Darius Câmpean.

[slideshow_deploy id=’24093′]