Salvamontiști prea puțini

Numărul salvamontiștilor angajați cu carte de muncă este de 4 pentru stațiunile montane Parâng și Petroșani. Ceilalți își oferă serviciile pe bază de voluntariat. Potrivit Consiliului Județean Hunedoara, în Parâng sunt 11 salvamontiști, din care 10 fac muncă de voluntariat.

“Formaţia  Petrosani, zona de actiune Parang, parte din Șureanu Gradiste. Iarna (2 salvatori /zi – în timpul săptămânii), (4 salvatori /zi – în weekend), vara (2 salvatori / zi în weekend). 11 salvatori montani atestati –  1 angajat cu carte de muncă, 10 cu contracte de colaborare”, arată raportul CJH.

 Straja a devenit atracția principală a turismului de iarnă din Valea Jiului. în fiecare weekend, în stațiunea montană sunt peste 2000 de turiști. La siguranța lor veghează 3 salvamontiști cu contracte de muncă. Restul de 14 fac voluntariat.

“Formaţia  Lupeni – zona de actiune Straja – Vâlcan, parte din zona centrală Retezat. Puncte de permanenta: Refugiu Straja (toata perioada – 12 luni ): iarna (7 salvatori /zi), vara (2 salvatori / zi). 17 salvatori montani atestati:  3 angajati cu carte de munca,  14 cu contracte de colaborare”, arată același raport.

In cadrul Serviciului Public Judeţean activează un număr de 62 de salvatori montani atestaţi – activi, 17 fiind angajaţi cu contract de muncă, ceilalţi fiind voluntari cu contracte de colaborare.           In echipa salvaspeo activează 15 salvatori atestati, voluntari cu contracte de colaborare.

[slideshow_deploy id=’36591′]