Grădina zoologică din Hunedoara, implicată într-un program al WWF România de salvare a zimbrilor

zoo_hunedoaraGrădina zoologică din municipiul Hunedoara este implicată într-un program de salvare a zimbrilor și de repopulare a pădurilor cu aceste erbivore masive, în cadrul unui proiect derulat în comun de Primăria Hunedoara și organizația de mediu WWF România.

Cei doi zimbri de la Hunedoara, o femelă de 11 ani și un mascul de 2 ani, reprezintă și principalul punct de atracție al grădinii zoologice în perioada de iarnă, în condițiile în care leii și tigrii sunt puși la adăpost din cauza temperaturilor scăzute de afară, iar alte animale au o activitate destul de scăzută.

Medicul veterinar Ciprian Hodor, care are grijă de sănătatea animalelor de la Zoo, a explicat că organizația WWF România a gândit un proiect de colaborare pentru grădinile zoologice, în sensul formării unor centre de reproducție, în care să fie obținuți pui în captivitate. Condiția cea mai importantă a proiectului este asigurarea unei diversități genetice mari pentru animalele implicate în proiect.

„Zimbrii sunt niște animale frumoase și impresionante. Singurul lucru de care trebuie să avem grijă este ca diversitatea genetică să fie cât mai îndepărtată, pentru că acum 50 de ani, când a început refacerea populației de zimbri în Europa, s-a pornit de la 12 strămoși comuni. Este destul de greu să găsim, la ora actuală, animale îndepărtate genetic, dar încă mai sunt”, a spus medicul veterinar al grădinii zoologice din Hunedoara.

În situația de la Hunedoara, masculul și femela provin din Germania, dar din rezervații diferite. Veterinarii se așteaptă ca primul pui de la cei doi să vină pe lume în cursul anului 2018, deoarece masculul va atinge vârsta de maturitate sexuală în acest an. După ce va crește o perioadă alături de părinții săi, puiul de zimbru va fi eliberat în sălbăticie într-o pădure din țară.

Zimbrii de la grădina zoologică din Hunedoara se comportă foarte bine, au un țarc amenajat în pădure, iar suprafața de 5.000 de metri pătrați pe care se pot desfășura este de 10 ori mai mare decât prevăd normele în vigoare. Îngrijitorii s-au obișnuit să-i hrănească și le face plăcere să lucreze cu aceste animale.

zimbru la zoo hunedoara

„Dacă faci munca asta din plăcere, nu este greu să ai grijă de ei. Au venit mai slabi, iar acum se poate vedea cât sunt de frumoși. Avem furaje, le dăm tot ceea ce le trebuie. Ne recunosc, sunt prietenoși, pentru că știu că venim cu mâncare. Nu necesită o îngrijire specială față de alte animale din grădina zoologică, dar trebuie să fim atenți să nu intrăm direct la ei, deoarece sunt animale sălbatice și nu poți să ști ce se poate întâmpla”, a mărturisit Ioan Chirițoiu, de la Zoo Hunedoara.

Turiștii sunt încântați să vadă zimbrii de la Hunedoara, mai ales că padocul animalelor se află chiar la intrarea în grădina zoologică. Accesul spre țarcul lor se face ușor, iar construcția din lemn se integrează în peisajul natural al pădurii Chizid. Deja animalele s-au obișnuit cu oamenii și vin spre gard atunci când le remarcă prezența în apropiere. „Cred că zimbrii sunt cele mai spectaculoase animale de aici, de la grădina zoologică din Hunedoara. Am mai văzut tigri, lei, capre negre, la alte grădini zoologice, dar zimbri, mai rar’, a spus unul dintre vizitatori.

O turistă a remarcat faptul că este pentru prima oară când vede asemenea animale, atât de aproape: ‘Sunt animale spectaculoase, iar copiii sunt înnebuniți după cei doi zimbri. Ne bucurăm că putem să-i vedem atât de aproape. Mie mi se par destul de blânzi’.

Zimbrul este cel mai mare animal sălbatic din Europa, greutatea unui mascul putând să ajungă până la 920 de kilograme, iar a unei femele până la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o înălțime de doi metri și trăiește aproximativ 28 de ani.

Populația de zimbri din țară este estimată, neoficial, la o sută de exemplare, iar la nivel european, la circa 2.000 de capete.

Grădina zoologică din Hunedoara este a doua din județul Hunedoara unde pot fi văzuți zimbri în captivitate, după Rezervația de la Hațeg-Slivuț.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’27126′]