Mina Lonea va fi retrasă de pe lista unităților propuse de CEH pentru închidere

Complexul Energetic Hunedoara va face demersurile necesare pentru a scoate Mina Lonea din programul propus Comisiei Europene în vederea accesării ajutorului de stat pentru închideri de mine. Decizia a fost anunțată astăzi de către directorul general al CEH, Mihai Melczer și vine ca urmare a reanalizări indicatorilor de performanță ai acestei sucursale, dar și a identificării unor noi portunități de finanțare a companiei.

”Noi lucrăm la acest moment la un ajutor de stat pe partea energetică care sperăm se va finaliza în existența a două grupuri energetice, unul la Paroșeni și unul la Mintia, reabilitat, două grupuri pe cărbune. În aceste condiții, avem nevoie de cărbune, iar cifrele ne arată că putem încadra Mina Lonea în rândul exploatărilor viabile, astfel âncât vom regândi programul de închidere pe care l-am adoptat inițial”, a spus Mihai Melczer.

Directorul general al CEH apreciază însă că banii deja aprobați de Guvern pentru susținerea programului de închidere a minelor neviabile de la CEH va fi accesat și utilizat doar în cazul Minei Lupeni, unde activitatea urmează să înceteze cel târziu la finele anului 2018. Calculele arată că, din cauza condițiilor de extracție de la mina Lupeni, costurile cărbunelui extras de aici sunt extrem de mari, fapt care face impozibilă salvarea minei de la închidere.

[slideshow_deploy id=’19661′]



(Următoarea știre) »