Plan de măsuri pentru stoparea arderilor necontrolate de vegetație uscată

Astăzi, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara„ al județului Hunedoara a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Instituției Prefectului, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Protecția Mediului, Direcției Silvice, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean și I.S.U. Hunedoara, pentru a pune la punct un plan pentru diminuarea fenomenului arderilor necontrolate de vegetație uscată.

În special în week-end, când se înregistrează vârfuri ale acțiunilor de stingere a arderilor de vegetație, echipe extinse de pompieri, polițiști, jandarmi, silvici și lucrători APIA vor organiza patrule pentru observarea timpurie a arderilor necontrolate de vegetație uscată, intervenția promptă pentru lichidarea acestora și tragerea la răspundere a celor care inițiază focul.

Fermierii care vor solicita permise de lucru cu focul vor fi notificați și despre condițiile legale în care se pot executa aceste arderi. Mai mult, în mediul rural va fi demarată o campanie de informare prin distribuire de afișe și flyere al căror conținut se referă la sancțiunile ce derivă din utilizarea focului deschis în vederea igienizării cu foc a pășunilor, fânețelor și terenurilor arabile precum și efectele negative ale arderilor asupra fertilității solului.

Datele statistice arată o creștere a fenomenului de igienizare a terenurilor prin utilizarea focului deschis de când fermierii beneficiază de subvenții pentru pășuni sau terenuri arabile. Reprezentanții APIA Hunedoara au evidențiat faptul că, în acest an, au fost sancționați pentru utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor, 300 de fermieri, dintre cei peste 18.000 de fermieri din județul Hunedoara care beneficiază de subvenții. Valoarea totală a sancțiunilor pentru utilizarea focului pe terenuri se apropie de 140.000 euro. APIA avertizează că dacă 20% din suprafața unui teren este igienizată prin foc fermierul poate fi sancționat, iar dacă suprafața este mai mare se suspendă subvenția.

Mai mult, dacă jumătate din suprafața unui teren este arsă fermierul va fi obligat să plătească și despăgubiri.

Cu această ocazie reamintim fermierilor că igienizarea terenurilor se poate realiza doar după obținerea prealabilă a permisului de lucru cu foc, de la primăria pe raza căreia are loc arderea, și acceptului scris al Agenției pentru Protecția Mediului. Mai mult, resturile trebuie arse în afara zonei care intră sub incidența subvențiilor.

[slideshow_deploy id=’13837′]