Premiile Exclusiv 2017 – laureații din domeniile cultură și educație

galaAducem în atenția cititorilor noștri o nouă serie de laureați ai ”Premiilor Exclusiv” – ediția 2017. Începem prezentarea abordând unul dintre domeniile, din fericire, extrem de active la nivelul regiunii, fără de care Valea Jiului ar fi, în mod cert, una doar… a Plângerii.

Cultura, căci despre acest domeniu este vorba, a avut și în anul 2016 o prezență activă, peste tot în Valea Jiului, fapt care ne-a făcut extrem de dificilă alegerea celor spre care se îndreaptă unul dintre ”Premiile Exclusiv”. Spectacole artistice, festivaluri, nedei populare, lansări de carte, vernisaje de artă plastică, sunt tot atâtea subiecte care ne-au făcut viața mai frumoasă pe tot parcursul anului trecut, punând în valoare, în același timp, talentul artiștilor și oamenilor de cultură din Vale, dar și confirmând faptul că investițiile publice și private care au avut ca scop încurajarea și susținerea culturii, în toate formele ei de manifestare, s-au dovedit a fi mai mult decât necesare.

În domeniul artelor plastice, anul 2016 a fost macat de tradiționalele tabere de artă plastică ale Fundației Ianza, dar și de vernisarea a numeroase expoziții care au avut loc la galeria de artă ”Ianza” din Petroșani, la galeria de artă ”Iosif Tellmann” din Lupeni, la galeria de artă de la Casa de cultură a studenților, dar și în spații neconvenționale precum sala de marmură a Primăriei din Petroșani, foaierul Cinematografului ”Luceafărul din Vulcan”, Cluburile copiilor și elevilor sau cafeneaua Aztek ori cafeneaua Marry din Petroșani. Fără a minimaliza niciunul dintre toate aceste evenimente sau vreunul dintre valoroșii artiști plastici ai Văii Jiului, am decis atribuirea ”Premiului Exclusiv pentru susținerea și promovarea artelor plastice”, sculptorului Sergiu Cristian Ianza, care dincolo de activitatea creativă, și-a asumat rolul de organizator al unor evenimente de excepție în domeniul artelor vizuale, precum și susținerea și promovarea unor artiști locali în diverse expoziții personale sau de grup cu caracter național și internațional.

ianza1

În același domeniu al artelor plastice, acordăm un Premiu de Excelență pentru întreaga carieră artistică domnului prof. Eugen Bencău, remacabil pictor și talentat șlefuitor de talente în domeniul artei plastice, un om modest dar care își merită pe deplin titlul de personalitate de excepție a vieții culturale din Valea Jiului.

ianza22

Activitatea literară a anului 2017 în Valea Jiului, deși una prodigioasă, cu numeroase apariții editoriale sub semnătura scriitorilor din regiune, a părut oarecum, cel puțin din perspectiva vizibilității acțiunilor culturale de acest tip, un ”duel” între scriitorii Marian Boboc și Valeriu Butulescu. Nu doar pentru a păstra unicitatea recordului deținut de maestrul Valeriu Butulescu în istoria ”Premiilor Exclusiv” (acesta fiind singurul laureat al tuturor edițiilor acestora, de la începuturi și până în prezent !), ci mai ales pentru a recunoaște ”Cezarului” ce-i al Cezarului, ”Premiul Exclusiv pentru activitatea literară” revine și în acest an scriitorului universal Valeriu Butulescu.

butulescu

Nu încape îndoială că, sub conducerea ”Omului anului 2015” în Valea Jiului – actrița Nicoleta Bolcă – activitatea Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani a avut o evoluție constant pozitivă și în anul precedent. Beneficiind de spectacole remarcabile, sub bagheta unor regizori geniali, talentul actorilor din Petroșani și rolurile absolut fabuloase jucate de aceștia face aproape imposibilă o departajare. Asta cu atât mai mult cu cât ”concursul” inițiat la finele anului 2015 de Nicoleta Bolcă pentru a desemna cel mai bun actor al teatrului din Petroșani nu a mai avut continuitate și la finalul lui 2016.

tudosie toaxenDin fericire, am avut ocazia de a fi prezenți în sala de spectacol la aproape toate premierele anului 2016. Fără pretenția de a fi profesioniști în domeniul artei teatrale, am convenit în redacție că dintre numeroșii actori pentru care am primit recomandări, absolut meritate, cu privire la nomnalizarea pentru acest premiu, ”Premiul Exclusiv pentru cel mai bun actor” va merge, anul acesta către Radu Tudosie. Așa cum ” Premiul Exclusiv pentru ”Cea mai bună actriță” îi este atribuit Ameliei Toaxen.

O pe cât de așteptată, pe atît de binemeritată revenire în peisajul cultural al Văii Jiului, nu doar din punct de vedere arhitectonic, dar și în ceea ce privește numărul mare de evenimente culturale și artistice găzduite după refuncționalizarea sa,
ne-au determinat să conferim Primăriei municipiului Lupeni unul dintre ”Premiile Exclusiv”, pentru ”Cea mai bună instituție de cultură – Palatul Cultural Minerul”.  

palatul-cultual-lupeni1

În ceea ce privește arta interpretativă, putem trage concluzia că Valea Jiului este un izvor nesecat de talente ale diverselor genuri muzicale. De la folclor la belcanto, de la muzica ușoară la folk și de la pian la chitară, zeci de artiști evoluează cu succes pe scenele din Valea Jiului, dar și în afara acesteia.

Din întreaga pleiadă de artiști ai Văii Jiului, dacă luăm în calcul, dincolo de talentul său remarcabil, fie și periodicitatea spectacolelor susținute acasă și peste tot în țară, atât pentru spectatorii familiari din pub-uri, cât și pentru sutele și miile de fani ai folkului care vin la concertele sale, dar și pentru remarcabila sa colegialitate și dorință de a-i promova pe tinerii pasionați de acest gen muzical, ”Premiul Exclusiv pentru activitatea artistică” merge în acest an către Cătălin Stepa.

stepa catalin

donisa luminita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot chitara și o exclenetă voce, combinate cu o prezență deosebit de activă pe scenele de spectacol și la evenimentele artistice ale anului 2016 îi aduc un ”Premiu Exclusiv” pentru activitatea artistică și unei tinere voci ale folkului local, o mare speranță a muzicii de calitate, Luminița Donisa.

berki ileanaCu o excepțională carieră artistică pe scena locală, dar și dincolo de granițele acesteia, dar mai ales cu o pasiune fără egal în susținerea, formarea și îndrumarea unor viitoare generații de artiști ai scenei muzicale în cadrul proiectului ”Glasuri de argint”, am decis acordarea ”Premiului de excelență Exclusiv” pentru întreaga sa carieră, unei voci de excepție și unui om de o deosebită calitate: Ileana Berki.

De altfel, în categoria dascălilor care și-au asumat misiunea de a pregăti și îndruma tinerii talentați ai Văii Jiului în diverse genuri muzicale și artistice, se înscriu, în aceeași măsură, nume precum Eugen Munteanu, Iulian Doda, Aneta Stan, Petronela Baldovin, Tiberiu Coconeț, Doina Bughe, Simona Ionașcu și mulți alții care merită din plin distincții similare.

De altfel, pentru coordonarea unora dintre cele mai active Ansambluri artistice din Valea Jiului, ”Premiul Exclusiv pentru cea mai bună formație folclorică” îi revine prof. Iulian Doda (pentru coordonarea Ansamblului ”Bujorii Muntelui” din Petrila), respectiv ”Premiul Exclusiv pentru cel mai bun ansamblu artistic” îi revine prof. Tiberiu Coconeț (pentru coordonarea și pregătirea membrilor Ansamblului ”Lirica” din Petroșani).

doda iulian

După cum se poate lesne constata, o bună parte din succesul activităților culturale din Valea Jiului poartă amprenta unor dascăli de excepție, dedicați nu doar activităților de la catedră, ci și pregătirii și promovării copiilor și tinerilor în activități cultural-artistice de calitate. Cu siguranță că acestora le-am fi putut acorda, la fel de bine, ”Premiul Exclusiv pentru activitatea educațională”.

 

cocnet

Am decis totuși ca acest titlu, menit să aducă în atenție activitatea de la catedră a ”Profesorului anului 2016 în Valea Jiului” să evidențieze, în primul rând, activitatea de la catedră, relaționarea cu elevii și imaginea publică acumulată în anul precedent. După mai multe ”runde de evaluare” am convenit ca, în ceea ce privește învățământul preuniversitar acest premiu să-l atribuim profesorului de limba română Alina Muraru, în timp ce pentru învățământul universitar, el să revină prof.univ.dr. Eduard Edelhauser.

edelhauser

alina muraru

În aceeași măsură, în ceea ce privește managementul educațional, este evident faptul că alegerea prof.univ.dr.ing Radu Sorin a adus un plus de imagine Universității din Petroșani, fapt care de determisă să-i conferim ”Premiul Exclusiv pentru management educațional în învățământul superior”.

radu sorin

Similar, considerăm că în domeniul managementului educațional preuniversitar merită remarcată, cu un titlu similar, activitatea derulată la conducerea Colegiului ”Carmen Sylva” din Petroșani, Lucian Resmeriță.

lucian-resmerita

 [slideshow_deploy id=’13835′]