Două legi contradictorii pentru un proiect ambițios

Municipalitatea de la Petroșani nu a reușit să se înțeleagă pe cale amiabilă cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren.

 

Instanța de la Alba Iulia a lăsat cele două părți, respectiv Primăria Petroșani și Romsilva, să se înțeleagă pe cale amiabilă. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși reprezentanții Primăriei Petroșani au discutat cu cei de la Romsilva. La termenul de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia continuă astfel procesul.

“Probabil luna aceasta se va termina procesul. Noi am discutat cu cei de la Romsilva, iar nu ei nu au vrut să ne înțelegem pe cale amiabilă. Ei recunosc doar codul silvic. Noi ne bazăm pe Legea 526”, a declarat Marian Popescu, city managerul municipiului Petroșani.

De scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren depinde continuarea lucrărilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng.

 

Ce spune Legea 526?

 

LEGE Nr. 526 din 11 decembrie 2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România” aprobă Programul de interes naţional pentru dezvoltarea turismului „Schi în România”, cu componenta principală „turism pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă”, denumit în continuare program. Potrivit articolului 3 din lege, sunt prevăzute și acțiunile care urmează a fi desfășurate.

“Acţiunile care se vor desfăşura în cadrul programului au în vedere următoarele (…) stabilirea terenurilor care vor fi incluse pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă, pe baza planurilor de amenajare a teritoriului şi a planurilor de urbanism avizate şi aprobate conform legii, inclusiv cu acordul Academiei Române şi al consiliilor ştiinţifice ale parcurilor naţionale, cu respectarea reglementărilor legale privind protecţia mediului şi a ariilor protejate”, arată Legea 526.

În plus, municipalitatea de la Petroșani ar trebui să beneficieze de scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren, în baza articolului 4 din lege.

 

“Beneficiarii scoaterii definitive din fondul forestier a terenurilor prevăzute la art. 3 lit. b), destinate realizării pârtiilor pentru practicarea schiului sau a altor sporturi de iarnă, precum şi realizării instalaţiilor de transport pe cablu aferente acestora, sunt exceptaţi de la plata obligaţiilor băneşti prevăzute la art. 41 alin. (1) lit. c) şi e) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier prevăzute la alin. (1) este autoritatea publică locală, iar terenul respectiv este în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, a statului sau a administratorului pădurilor proprietate publică a statului, după caz, aceasta este exceptată de la plata obligaţiilor băneşti prevăzute la art. 41 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare”,  mai arată Legea 562.

Municipalitatea de la Petroșani este cuprinsă în anexa localităților unde se implementează programul național “Schi în România”.

[slideshow_deploy id=’24093′]