Toma Petcu despre cărbune: “S-a dovedit, de fiecare dată, indispensabil pentru România”

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că sectorul energetic românesc este caracterizat de lipsuri. Acesta a mai subliniat că în contextul strategiei Uniunii Europene, cărbunele nu joacă un rol esențial.

“Privind însă din zona pragmatică, sectorului energetic din România i-a lipsit ofensivă investițiilor! Lucrăm, în anumite zone, cu tehnologii învechite și depășite moral, cu consumuri și costuri de exploatare mari. În plus, chiar și în grupurile energetice în care au fost făcute modernizări, randamentul este mult mai slab decât acolo unde se folosesc tehnologii de ultima generație. De aceea, oricât de robust poate părea sistemul astăzi, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor, mai ales că perspectiva noului pachet energetic, pe care Uniunea Europeană îl dezbate, este cel puțin îngrijorător pentru România. Dacă va fi adoptat în forma actuală, impactul acestuia se va resimți în mod special asupra sectorului de producție pe cărbune, cel care s-a dovedit, de fiecare dată, indispensabil pentru România, în perioadele cu consumuri mari”,  a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, potrivit Agerpress.

 

Ministrul consideră că fiecare România va trebui să își apere interesele.

“Cred că în perioada următoare țară noastră trebuie să pledeze cu voce puternică în forurile europene pentru libertatea fiecărui stat în parte în a-și decide mixul energetic în funcție de resursele naționale, dar și să analizeze cu mult mai multă aplecare oportunitatea creării unei piețe de capacități pentru acest sector”, a mai subliniat ministrul.

[slideshow_deploy id=’27126′]