Veteranul de război jandarm – slt. (r) Vasile Crețu sărbătorit la aniversarea unui secol de viață

jandarm103Veteranul de război jandarm – sublocotenent (r) Vasile Crețu. Distinsul veteran a împlinit onoranta vârstă de 100 ani. Motiv pentru care colegii din cadrul Inspectoratului județean de jandarmi ”Decebal” Hunedoara împreună cu Primăria municipiului Brad l-au sărbătorit așa cum se cuvine.

Sublocotenent (r) Vasile Crețu s-a născut în data de 15 martie 1917, în comuna Mihăileni (astăzi în Republica Moldova). A intrat în rândurile jandarmilor la data de 1 iulie 1941, fiind concentrat în Legiunea de Jandarmi Cernăuți cu gradul de soldat. În anul 1942 a fost avansat în gradul de caporal, iar 1 decembrie 1943 a fost concentrat în Legiunea de Jandarmi Ismail, unde își va desfășura până la data de 31 august 1944. Începând cu data de 1 septembrie 1944 este mutat în Legiunea de Jandarmi Argeș unde îți desfășoară activitatea până la data de 22 februarie 1945, când este lăsat la vatră. A fost avansat în gradul de sublocotenent (r) la data de 24.04.2014. A luptat pe front în perioada 28.05.1944-31.08.1944 cu Legiunea de Jandarmi Ismail și a fost decorat cu Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial.

La ceas aniversar, veteranul de război a îmbrăcat din nou uniforma bleu-jandarm, ca în urmă cu 76 ani, când a intrat pentru prima dată în rândurile „oamenilor de arme”. Însă, de această dată, combatantul din cel de-al doilea război mondial a purtat gradele de ofițer, dar și povoara grea a trecerii anilor.

jandarm104

Veteranul jandarm și-a sărbătorit centenarul într-un cadru festiv, la Casa de Cultură din municipiul Brad, în mijlocul familiei, a militarilor în activitate, precum și a oficialităților locale.

La acest moment deosebit din viață, sublocotenentului (r) Vasile Crețu i-a fost înmânată o diplomă și o plachetă aniversară din partea conducerii Jandarmeriei Române „în semn de respect pentru patriotismul cu care și-a servit țara și pentru demnitatea cu care a reprezentat Jandarmeria Română”.

jandarm102

De asemenea, odată cu împlinirea unui secol de viață, veteranul jandarm a devenit cetățean de onoare al municipiul Brad, localitate în care trăiește. ”Născut înainte de Marea Unire, participant la cel de-al doilea Razboi Mondial, a trăit toată perioada comunistă și postdecembristă cu eroism, seriozitate și demnitate. Crețu Vasile a împlinit astăzi 15 martie 2017 venerabila vârstă de 100 de ani și a fost sărbătorit practic de întrega comunitate. Consiliul Local al Municipiului Brad a acordat cu acest prilej domnului Crețu Vasile titlul de Cetățean de Onoare și un premiu în valoare de 1000 de lei”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. 

jandarm101

[slideshow_deploy id=’17636′]