Dintr-o ”eroare umană” a Apa Prod, locuitorii satului Peștișu Mare au fost somați să se racordeze la un sistem de canalizare inexistent

canalLocuitorii satului Peștișu Mare, o suburbie a municipiului Hunedoara, au fost somați de compania județeană de apă SC Apa Prod SA Deva să se racordeze la sistemul centralizat de canalizare, cu toate că aceștia nu dispun de o asemenea facilitate, reprezentanții operatorului de servicii admițând joi că, în acest caz, s-a comis o eroare.

Abonații Apa Prod SA Deva din Peștișu Mare au primit, la începutul lunii martie, o somație oficială din partea companiei de apă prin care erau atenționați că, potrivit legii, „au obligația” să se racordeze la sistemele publice de canalizare existente sau nou înființate. În caz contrar, reprezentanții Apa Prod SA Deva ar fi urmat să se adreseze, în termen de 30 de zile, Gărzii Naționale de Mediu, cu precizarea că persoanele vinovate riscă o amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei.

În replică, reprezentanta sătenilor în Consiliul Local Hunedoara, Dorina Szabo, a transmis operatorului județean că sistemul de canalizare „lipsește cu desărvârșire” în Peștișu Mare, în timp ce rețeaua de alimentare cu apă este realizată doar în proporție de 50%. Prin urmare, ea a cerut companiei Apa Prod explicații față de situația creată prin necunoașterea realității din teren. „Adresă ca cea primită de mine au primit toți locuitorii Peștișului și majoritatea o consideră o glumă răutăcioasă”, se arată în răspunsul transmis de Dorina Szabo companiei de apă și postat ulterior pe grupul de discuții al sătenilor din Peștișu Mare.

În replică, reprezentanții furnizorului de servicii au precizat, joi, că înștiințările privind obligativitatea racordării la sistemul de canalizare au fost distribuite „dintr-o regretabilă eroare”, admițând că acestea au ajuns într-o zonă în care nu există o rețea de canalizare, dar funcționează sistemul de alimentare cu apă.

„Dintr-o regretabilă eroare umană, aceste înștiințări au fost distribuite și clienților în zona cărora nu există rețea de canalizare, dar există rețea de apă potabilă și au contracte încheiate cu societatea noastră. Prevederile Legii 244/2015 se adresează persoanelor care au în zona locuinței sistem public de canalizare, dar nu sunt racordate la acesta. În cazul în care nu există sistem public de canalizare în zonă, rugăm clienții societății, care au primit aceste înștiințări, să nu le ia în calcul”, se precizează într-un comunicat al Apa Prod SA Deva.

În anul 2015, localitatea Peștișu Mare a fost inclusă într-un proiect al administrației locale din Hunedoara privind executarea rețelelor de apă și canalizare. Din cauza unor întârzieri în semnarea contractului de finanțare, s-a decis executarea lucrărilor doar pentru sistemul de alimentare cu apă, urmând ca rețeaua de canalizare să fie realizată printr-un proiect viitor.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’19661′]