Premiul național Ion D. Sîrbu. Municipiul Petroșani propus pe harta culturală a țării

 

Doi consilieri locali din Petroșani propun instituirea premiului Ion D. Sîrbu. Consilierii ALDE, Milu Vladislav și Mihai Barbu propun ca municipalitatea de la Petroșani să premieze, anual, câte un om de cultură din țară și nu numai. Pe acest model se acordă premii unor personalități la Botoșani, dar și în alte localități din țară.

“Mai multe municipii din România au ales ca formă de promovare a localităților și zonelor respective acordarea unor premii majore, din punct de vedere financiar, unor figure representative din cultura română de azi. Astfel, Botoșaniul acordă, annual, un premiu național “Mihai Eminescu” pentru poezie, la Alba Iulia se acordă un alt premiu național intitulat “Lucian Blaga”. Consiliul Local Botoșani alocă, pentru acest premiu, 20.000 de lei, iar Uniunea Scriitorilor din România participă cu încă 10.000 lei. Este premiul cel mai substanțial în literele românești, oferit de un consiliu local. Prin comparație, în România există un premiu literar intitulat “Augustin Frățilă”, oferit de o entitate privată, în valoare de 10.000 de euro”, arată în expunerea de motive cei doi consilieri locali.

Raportat la posibilitățile municipiului Petroșani, cei doi consilieri propun ca valoarea premiului Ion D. Sîrbu să fie de 5000 de lei.

“Suntem convinșI că, în raport, cu sumele relative mici investite, municipiul Petroșani ar putea beneficia, în viitor, de o foarte bună publicitate în media literară șI culturală. În acest sens, propunem atenției colegilor noștri din consiliul local instituirea unui Premiu Național “Ion D. Sîrbu”, în valoare de 5000 lei, care să fie acordat annual unei personalitățI representative din cultura română. Pentru ca acest premiu să nu fie trecut în derizoriu propunem ca premiul să fie acordat, cu precădere, unor personalitățI române șI străine din afara Văii Jiului care onorează prin opera șI personalitatea lor în municipiul nostru”, mai subliniază cei doi inițiatori ai proiectului de hotărâre.

Proiectul de hotărâre va fi dezbătut, mâine, în consiliul local.

[slideshow_deploy id=’24093′]

 



« (Știre anterioară)