Luna ianuarie cu profit pentru CEH

Luna ianuarie a fost una benefică pentru Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara a avut în luna ianuarie profit de aproape 16 milioane de lei. Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara,  a prezentat bilanțul perioadei din care a preluat conducerea societății și până în prezent. Melczer spune că scopul principal a fost supraviețuirea societății în condițiile în care aceasta a ieșit din insolvență.

 

 

“În 2 noiembrie 2016 am fost numit director general al CEH in baza deciziei Administratorului Special, societatea fiind in insolventa. La acel moment CEH era intr-o situatie relativ stabila cu o productie de carbune in continua scadere din lipsa acuta de materiale, de investitiile necesare deschiderii de noi abataje si cu segmentul energetic extrem de sensibil urmare a lipsei fondurilor de mentenanta la grupurile energetice. Prima data in istoria Complexului Energetic Hunedoara cand se inregistreaza profit. Luna ianuarie 2017 au fost venituri în valoare de 84.238.730 lei, iar cheltuieli în sumă de 68.389.662 lei. A rezultat astfel un profit de 15.849.068 lei. La baza acestui rezultat au stat urmatorii factori preturile bune pe piata de energie, adoptarea unei scheme de functionare care a maximizat veniturile;  realizarea productiei de huila necesare si mentinerea in functionare a grupurilor energetice (cele de la Mintia aflate intr-o stare tehnica nu tocmai buna); pentru prima data in ultimii 2 ani am platit impozite si taxe locale; prioritatile in efectuarea platilor au fost: asigurarea drepturilor angajatilor nostri si achizitia materialelor necesare functionarii in conditii de securitate; rezultatele financiare bune au permis si alocarea de fonduri pentru SE Paroseni, SE Deva (CTP, conversie gr.2) insertie tehnica miniera si materiale; Pana in prezent, CEH SA a asigurat livrarea de energie electrica, energie termica, a raspuns la toate solicitarile DEN astfel incat iarna 2016/2017 (una din cele mai grele de pana acum) sa poata fi trecuta fara probleme majore in SEN si in confortul populatiei. Stim cu totii ca incepand cu 8 noiembrie Complexul Energetic Hunedoara trece printr-o situatie exceptionala, o premiera nationala nefericita, iar simpla functionare a CEH SA este deja o

performanta, iar daca la acest lucru se adauga si rezultatele mai sus enumerate, cred ca este raspunsul potrivit unei provocari de asemenea anvergura”,  a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.

 

8 noiembrie, ieșirea din insolvență

 

În data de 8 noiembrie 2016 CEH a ieșit din insolvență printr-o decizie a instanței și nu datorită îmbunătățirii situației economice. Decizia instanței a acutizat problemele cu care se confruntă societatea, popririle pe conturi fiind de ordinul zecilor de milioane.

 

“In 8 noiembrie prin decizia nr. 588 Curtea de Apel Alba a anulat insolventa CEH-ului, societatea fiind considerata ‘viabila, functionala, solida, curata etc.’ (!) desi lichiditatea generala a societatii fiind de 0,09, mult sub limita normala (intre1 si 2), mult si sub pragul de siguranta (0,6) releva plenar situatia reala.

Iesirea din insolventa a schimbat cu totul datele initiale ajungandu-se intr-o situatie realmente imposibila. Imediat creditorii au instituit popriri atat pe conturile firmei cat si la terti, in cazul CEH singurele surse majore: Transelectrica (pentru servicii de sistem) si OPCOM (energia livrata zilnic).

Astfel totalul popririlor a fost de 33,691 milioane lei, din care in cateva zile au fost efectiv executate 16,126 milioane lei”,  mai subliniază directorul CEH.

 

Guvernul a emis hotărârea de Guvern privind constituirea stocurilor de cărbune abia în luna noiembrie, iar cele două termocentrale de la CEH se confruntau cu lipsuri.

“In aceste conditii prioritatea maxima a managementului a fost SUPRAVIETUIREA, pana la intrarea in insolventa, care se prevedea pentru 14 decembrie (termen fixat de catre instanta). Acest lucru a presupus  adoptarea unei scheme de functionare a termocentralelor pentru a aduce venituri numai in

vederea asigurarii salariilor si a ajutoarelor de incalzire (incluse in salariu) si nu pentru a indestula executorii; elaborarea unei proceduri prin care se realizeaza zilnic un raport de piata pentru stabilirea schemei optime de functionare a termocentralelor a permis o mai buna anticipare a pietei, o mai mare flexibilitate in gestionarea puterilor avand ca rezultat o mai buna valorificare a stocurilor de carbune; reorganizarea la nivel de executiv si sucursale. Un exemplu este si desfiintarea serviciului de ‘dialog social’ unde erau platiti 7 lideri de sindicat cu salarii cuprinse intre 3500 si 5000 lei;  inlocuirea conducatorilor si chiar a personalului de executie la nivelurile si in posturile ‘delicate’ la care s-au sesizat probleme;  reducerea drastica a oricarei surse generatoare de pierderi. Cateva exemple: schimbarea conducerii si personalului Hotelului Onix unde pierderile la noua luni au ajuns la suma neta de 511 mii lei (cheltuieli 753 mii lei, venituri 242 mii lei). Aceasta activitate a fost mai neperformanta chiar si decat extragerea de carbune din mina”, a mai declarat Mihael Melczer.

Stocurile de cărbune ale CEH trebuie să ajungă până în luna noiembrie a acestui an la 120.000 de tone. La data de 1 noiembrie 2016 erau 59543 tone in stoc, la 12 decembrie au fost la 62276 tone. În luna martie a acestui an, mai exact în data de 22 martie, stocul de carbune la termocentrale era de 65991.

[slideshow_deploy id=’27126′]