Lecție deschisă de actorie, în noua premieră pusă în scenă la teatrul ”I.D. Sîrbu”

premiera1Nici nu se putea o piesă mai potrivită în avanpremiera Zilei Internaționale a Teatrului, decât cea care a făcut deliciul publicului la premiera de sâmbătă seara, prezentată pe scena Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani.

Într-o reprezentanție admirabilă a ”lotului” de tineri actori ai teatrului din Petroșani, compilația de momente ș schițe după IL Caragiale și Karinthy Frigyes, în viziunea regizorală a lui Daniel Vulcu a oferit publicului șansa de a savura momente comice într-o poftă de râs absolut molipsitoare.

”Un pedagog de modă 9”, o ingenioasă reinterpretare în variantă se secol XXI a celebrei schițe ”Un pedagog de școală nouă” a maestrului comediei românești, I.L. Caragiale ne-a oferit prilejul de a urmări o adevărată ”lecție deschisă” la actorie a generației ”cool” din echipea teatrului petroșenean. Rând pe rând, Radu Tudosie, Corina Vișinescu, Amelia Toaxen, Anca Markos, Simona Codreanu, Alexandru Cazan, Mihai Alexandru, Mihai Sima și Sergiu Fîrte au fost ba ”studenți emininche”, ba Marius Chicoș Rostogan (în interpretări comparabile cu cea a maestrului Florin Piersic !), ba pedagog, ba ”inșpector”, ba chiar… ei înșiși.

Combinația fericită a câtorva celebre schițe ale lui Caragiale cu una din schițele scriitorului maghiar Karinthy Frigyes, dar și momentele coregrafice debordante, purtând amprenta coregrafului Victoria Bucun și inserturile muzicale originale compuse de Georgia Căprărin au făcut ca ”Un pedagog de modă 9” să aducă întregii echipe care a montat noua premieră a stagiunii de primăvară de la teatrul din Valea Jiului o serie furtunoasă de aplauze și ovații din partea publicului cucerit de acest spectacol.

Dincolo de cuvinte, piesa care pare desprinsă dintr-o firească realitate cotidiană a sistemului de educație, reprezintă o pledoarie pentru tot ceea ce are mai frumos arta teatrală, atât pentru cei care o trăiesc pe scenă, cât și pentru cei care o savurează ca spectatori. O lecție pentru tineri și vârtnici, dar și o demonstrație în plus a faptului că la Petroșani, viața e o scenă și pe scenă e atât de multă… viață. Ne credeți ori nu ne credeți pe cuvânt, nu ratați următoarea reprezentație pentru că, vorba aceea, nici nu știți ce pierdeți. Poftiți deci, la teatru !

[slideshow_deploy id=’13837′]