Beja îşi va petrece sărbătorile în penitenciar

Fostul ”locotenent” al lui Miron Cozma încearcă să scape de executarea pedepsei de cinci ani de închisoare și a deschis o serie de acțiuni în justiție. Aproape toate, pe rând, i-au fost respinse însă Romeo Beja a cerut redeschiderea procesului penal. Instanța nu poate judeca pentru că nu are dosarul în care fostul lider a fost condamnat. Beja își va petrece sărbătorile pascale în penitenciar.

Dosarul lui Romeo Beja se plimbă între Curtea de Apel București, Înalta Curte de Casație și Justiție a României ori Tribunalul București unde fostul lider al minerilor a introdus acțiuni. Beja a cerut de la revizuirea dosarului, întreruperea executării pedepsei și până la rejudecare, iar ultima sa speranță este legată de faptul că legea permite celor care au fost judecaţi în lipsă să ceară redeschiderea dosarului. Acțiunea ar fi trebuit analizată pe 22 martie a.c., dar Curtea de Apel a constatat că nu are pe ce judeca, pentru că dosarul de fond se află la o altă instanță. Astfel, judecătorii au decis să reia în discuție solicitarea lui Romeo Beja imediat după sărbătorile pascale.

Fostul vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru subminarea puterii de stat. Procesul în care a fost judecat pentru Mineriada din 1989 avea să se finalizeze în septembrie 2005, după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă Beja a reuşit să fugă din ţară înainte de pronunţarea sentinţei. S-a refugiat în Austria şi a primit statut de azilant politic, iar autorităţile române nu s-au putut atinge de el timp de 10 ani.

[slideshow_deploy id=’27028′]