Un grup de tineri sprijiniți de Enel vor să construiască în Valea Jiului un imens Bike Park

Fotografie-membri-iBikeÎnainte de 1990, în Valea Jiului existau 15 mine în care erau angajați peste 90.000 de oameni. Acum mai sunt 6.000 de angajați la Complexul Minier Hunedoara, iar în 2018 se vor închide și minele de la Lonea și Lupeni. Ce le rămâne de făcut oamenilor din Vale ca să supraviețuiască, în condițiile în care programele guvernamentale nu reușesc să găsească soluții sustenabile?

Câțiva oameni de la Fundația Noi Orizonturi, pasionați de natură și de bicicletă au schimbat perspectiva și au văzut potențialul: Valea Jiului, un imens Bike Park care să cuprindă stațiunile Straja și Pasul Vâlcan, a cărui valoare adăugată este infrastructura de ski deja existentă, ce te urcă până la 1.600 m.  Zis și făcut – în 2016, Noi Orizonturi a lansat proiectul „Ecoturism în Valea Jiului”, care urmărește amenajarea de trasee de mountain bike în stațiunea Straja, marcarea traseelor și obiectivelor turistice locale (pe teren și cu sistem GPS), crearea unui portal online de promovare a Văii Jiului și dezvoltarea de competențe în domeniul ecoturismului și mountain biking-ului în rândul tinerilor din Valea Jiului, prin intermediul unui club IMPACT creat special în acest scop, Ibike (membri clubului se întâlnesc săptămânal și dezvoltă împreună diverse proiecte prin care își propun să atragă comunitatea spre mișcare cu bicicleta și să promoveze turismul în zonă).

bike2

Cel mai mare promotor al proiectului este chiar fondatorul Noi Orizonturi, Dana Bates, care după ce a primit o bicicletă de munte din SUA, la finalizarea doctoratului, a început să înțeleagă mai bine oportunitățile pe care le oferă zona Văii Jiului iubitorilor de ciclism. După câteva discuții cu alte ONG-uri ce activează în domeniu, echipa proiectului a făcut un prim pas în promovarea cicloturismului în zonă – în vara anului trecut, alături de mai mulți voluntari din zonă, a fost amenajat un prim traseu de enduro în stațiunea Straja care a atras peste 100 de bikeri din toată țara în sesiunile de testare. Traseul are o lungime de aproximativ 4 km, leagă stația de final a telegondolei cu punctul de start al acesteia și poate fi parcurs cu biciclete de munte. Motivat de această reușită, Dana și-a propus să meargă mai departe și a scris un proiect ce a convins finanțatori precum SC Enel Distribuție Banat SA (care s-a implicat cu o finanțare de 80.000 de lei, ceea ce reprezintă 44% din costul proiectului), dar și alți sponsori și parteneri naționali și locali precum S.C. EUROSPORT DHS S.A., Asociația Pro Straja, SC Comexim R SRL, Rotary Club Valea Jiului, SC Adecco Resurse Umane SRL etc.

Acum se lucrează intensiv la obținerea aprobărilor pentru amenajarea altor trasee în stațiunea Straja, popularizarea platformei online de promovarea a Văii Jiului și atragerea comunității locale spre ciclismul montan.

În România, Grupul Enel deserveşte 2,8 milioane de clienţi prin reţeaua sa de furnizare şi distribuţie, iar Enel Green Power deţine şi operează centrale de producţie a energiei din surse regenerabile.

 

[slideshow_deploy id=’43281′]