UPDATE / Doi morți, circulație feroviară între vestul și sudul țării blocată, totul în urma accidentului feroviar de la Merișor

Un tren de marfă care venea de la Slatina și se îndrepta spre zona de vest a țării a deraiat în apropiere de Valea Jiului. Mecanicul și ajutorul de mecanic au murit pe loc. Circulația feroviară este blocată între vestul și sudul țării pe ruta ce trece prin Valea Jiului.

Accidentul feroviar a avut loc în această după amiază într-o succesiune de curbe din zona Merișor, comuna Bănița. Trenul de marfă a intrat cu viteză extrem de mare într-o curbă strânsă terminată cu un viaduct iar locomotiva și cele 14 vagoane au deraiat. Primele informații vorbesc despre o defecțiune la sitemul de frânare al garniturii, însă ancheta urmează să stabilească cu certitudine cauzele care au dus la dezastru. Impactul a fost atât de puternic încât locomotiva, după ce a trecut podul, a intrat până la jumătate în terasamentul căii ferate. Garnitura a rupt pur și simplu podul iar vagoanele au căzut într-o râpă de la circa 15 metri înălțime. ”Zgomotul a fost infernal, n-am mai auzit așa ceva în viața mea. Am casa în apropiere și stăteam la televizor când s-a întâmplat. Am ajuns la pod și nu mi-a venit să cred ce am văzut. Nu m-am apropiat pentru că a rupt și liniile de înaltă tensiune, dar nu am văzut mișcare. Mecanicii au murit pe loc. S-au mai întâmplat deraieri în zona asta, dar eu nu am văzut așa ceva în cei 55 de ani ai mei”, a povestit unul dintre localnici. Pompierii ajunși la fața locului au constatat că ambele victime erau decedate. ”Din păcate vorbim de două victime, ambele încarcerate în locomotivă. Noi am adus echipamentul necesar pentru a le descarcera și apoi urmează ca restul instituțiilor să stabilească ce s-a întâmplat”, a declarat Adrian Avram, comandantul Detașamentului de Pompieri Petroșani. În locomotiva garniturii s-au aflat patru persoane, însă doi dintre mecanici au avut zile pentru că au coborât la Târgu Jiu. Avariile produse de accidentul feroviar la infrastructură sunt extrem de grave. Podul distrus este singurul pe care puteau trece trenurile de persoane și marfă care vin din vestul țării și folosesc ruta Valea Jiului. Reparațiile ar putea dura și câteva săptămâni sau luni spuneau mai mulți ceferiști ajunși la locul accidentului. Totul depinde de cât de avariată este structura de rezistență a podului, lucru care poate fi stabilit abia în zilele următoare.

[slideshow_deploy id=’20328′]