Garda Cetății Deva a sărbătorit un an de la înființare

cetate deva1Garda Cetății Deva a marcat vineri, printr-un ceremonial special, împlinirea unui an de la înființare, prilej cu care oștenii și domnițele din cadrul acesteia au primit drapelul de luptă al Cetății, după care au organizat mai multe activități interactive cu publicul.

Evenimentul a avut loc pe Platforma Artilerie Vest a Cetății, în prezența a peste o sută de persoane, între care s-au numărat elevi la o școală din municipiul Deva, dar și numeroși turiști.

Îmbrăcați în ținute de cavaleri și purtând la brâu săbii confecționate de un meșter local, membrii Gărzii Cetății i-au salutat printr-un „Vivat” puternic pe toți cei prezenți, după care au primit drapelul Cetății.

Așezat în mijlocul unui cerc format din săbiile oștenilor, drapelul a fost prezentat membrilor gărzii, apoi cavalerii i-au dăruit administratorului Cetății o monedă pe care erau înscrise mai multe simboluri specifice zonelor Hunedoara și Deva, dar și o cupă cu vin.

După încheierea ceremoniei, publicul a fost invitat să ia parte la demonstrații de tir cu arcul și duel cu săbiile și să cunoască obiceiurile străjerilor Cetății din perioada medievală.

„Încercăm ca acest monument istoric să prindă viață prin crearea unor evenimente diverse. Primul dintre ele va avea loc în perioada 18-21 aprilie, când vom organiza un festival de primăvară, cu o tentă ce aparține perioadei austro-ungare. Vom mai avea, apoi, un concurs internațional de tir cu arcul clasic medieval, la sfârșitul lunii august. În fiecare week-end vor avea loc acțiuni pentru copii, pentru a vedea meșteșugurile tradiționale”, a declarat directorul Serviciului de Administrare al Cetății Deva, Alin Suciu.

Cetatea Deva

La rândul său, viceprimarul municipiului Deva, Răzvan Mareș, a arătat că monumentul istoric reprezintă una dintre principalele atracții turistice ale orașului, motiv pentru care acesta va fi în centrul mai multor evenimente care vor fi organizate pe Cetate sau la poalele acesteia.

„Trebuie să avem grijă de Cetate, să o promovăm cât mai mult pentru a fi văzută de cât mai mulți turiști”, a punctat Mareș, precizând că în bugetul local pe acest an al Primăriei Deva au fost prevăzute sume de bani pentru diverse acțiuni culturale ce vor avea loc pe Cetate.

Cetatea Deva a fost atestată documentar la 1269, fiind apreciată ca una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania, deoarece, prin amplasarea sa într-un vârf de deal domina Valea Mureșului și principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei. Monumentul din secolul XIII a fost renovat timp mai mulți ani, lucrările fiind încheiate parțial în anul 2016.

După ce a fost deschisă pentru public, Cetatea Deva a reușit să atragă anul trecut 187.000 de turiști. În primele trei luni ale acestui an numărul turiștilor înregistrează un trend ascendent, cetatea fiind vizitată de 18.000 de persoane.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’36591′]