Problemele Văii Jiului și ale judeţului Hunedoara, la Parlamentului European

corina cretuÎn cursul zilei de ieri Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea – Flavius Bobora, împreună cu o parte din primarii din judeţul Hunedoara, între care şi cei din Valea Jiului, au avut o întrevedere la Parlamentul European de la Bruxelles cu Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu.

La întâlnire au fost prezenţi şi deputaţii hunedoreni, Natalia Intotero şi Laurenţiu Nistor, discuţiile fiind problemele regionale din judeţul Hunedoara şi, implicit, din Valea Jiului.

Comisia Europeană a identificat modalităţi clare de sprijinire a strategiilor de creştere regionale, cu ajutorul Fondurilor de Coeziune ale Uniunii. Într-un raport publicat zilele trecute sunt evaluaţi factorii care împiedică sau sprijină competitivitatea diverselor regiuni şi motivele pentru care ele nu au ajuns încă la nivelurile de creştere şi de venituri preconizate.

47 de regiuni din 8 state membre printre care şi România au fost studiate şi clasificate fie ca regiuni cu creştere economică scăzută, cu un produs intern brut pe cap de locuitor de până la 90% din media Uniunii Europene dar fără creştere, fie ca regiuni cu venituri mici în care PIB-ul pe cap de locuitor este în creştere dar este încă sub 50% din media Uniunii.

„Am reuşit să smulgem promisiunea Comisarului European pentru Probleme Regionale, dna Corina Creţu, de a face o vizită în Valea Jiului, până cel târziu în toamna acestui an. Dumneaei s-a arătat foarte deschisă pentru propunerile venite din partea administraţiilor locale, cele mai în măsură să informeze despre problemele cu care se confruntă comunităţile de care aparţin”, a declarat Vasile Jurca, primarul Oraşului Petrila.

„Mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc azi, la Parlamentul European, cu primari din judeţul Hunedoara. Am discutat despre problemele cu care aceştia se confruntă, în special cei din Valea Jiului, şi îmi propun să ajung curând în această zonă atât de greu încercată”, a declarat comisarul european, Corina Creţu.

Comisarul European a propus primarilor prezenţi la întrunire, Consiliului Judeţean Hunedoara, tuturor factorilor implicaţi, să vină cu propuneri de proiecte vizavi de dezvoltarea Văii Jiului şi i-a informat că Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, doreşte iniţierea de proiecte, la propunerile administraţiilor locale din zonele slab dezvoltate sau cele mono industriale cum este Valea Jiului.

[slideshow_deploy id=’43281′]