Banca Mondială investește în educația studenților de la UPET

Banca Mondială oferă posibilitatea reprezentanților Universității Petroșani de a accesa fonduri pentru implementarea unor proiecte destinate studenților.

După o absență îndelungată, de 15 ani, în învățământul universitar românesc, Banca Mondială revine și investește în educația studenților. Reprezentanții Universității din Petroșani pregătesc mai multe proiecte destinate studenților. Acestea au rolul de a reduce abandonul universitar, dar și de a-i familiariza pe studenții din anul I cu universitatea și modul de desfășurare a cursurilor

“Este momentul în care se lansează competițiile și Banca Mondială prin BIRD revine în România după 15 ani cu niște finanțări care sperăm să ne ajute pentru că sunt domenii în care noi ne confruntăm cu probleme. E vorba de abandonul școlar și de păstrarea studenților în sistemul de învățământ. Sunt probleme cu menținerea studenților în sistemul de învățământ pentru că tinerii au alte probleme și reușim cu greu să îi convingem să își continue studiile. Pentru studenții din anul I sunt dedicate aceste proiecte pentru a-i sprijini cu activități de consiliere. E vorba de niște fonduri de care beneficiază 300 de facultăți din România, care sunt eligibile. Vor fi, de asemenea, niște proiecte dedicate elevilor de clasa a XII-a cărora să le oferim niște școli de vară. E vorba de o acomodare a elevilor cu situația din învățământul universitar, mai ales pentru elevii cu situație financiară mai delicată. În Valea Jiului din cele 9 licee, opt sunt eligibile, e un singur liceu care nu îndeplinește condiția de situație financiară redusă, cu familie monoparentală, cu părinți plecați din țară. Mai există și niște fonduri ale Ministerului care pe opt axe ne sprijină atât pentru internaționalizare cât și pentru abandonul școlar”,  a declarat Eduard Edelhauser, prorectorul Universității Petroșani.

 

Există proiecte destinate și învățământului preuniversitar care au ca țintă educația superioară.

 

“Există un proiect numit ROSE, are o componentă axată și pe învățământul preuniversitar. Situația este destul de delicată, participăm în fiecare an la acțiuni de promovare a Universității în licee și vedem că pe lângă liceele foarte bune care au promovabilitate de peste 90%, dar mulți dintre elevii lor se gândesc să părăsească țara, există licee la care copiii cu greu vin la școală și promovabilitatea este foarte redusă”,  a mai spus sursa citată.

 

Rata abandonului în rândul studenților Universității Petroșani a scăzut în ultimii ani. Studenții din anul I de studiu sunt cei mai expuși abandonului universitar.

 

“Am reușit să reducem abandonul universitar foarte mult, în ultimii doi ani. Abandonul mare este la nivelul anului I și pentru că în anul I nu există conceptul de repetenție, din anii următori exsită repetenția în cazul în care nu reușesc să cumuleze creditele. În anul I studenții se acomodează cu greu cu activitatea pentru că notele se acordă numai în sesiune, semestrul este relativ relaxat și atunci neparticipând la toate activitățile nu reușesc să se încadreze în cerințe”,  a mai precizat prorectorul UPET.

Toate universitățile din țară se confruntă cu o scădere a numărului de studenți din cauza ratei mici de promovare a examenului de bacalaureat.

[slideshow_deploy id=’17636′]