Salvamontiștii apreciază că avalanșa din Retezat a fost declanșată de către victimele acesteia

savamontistiiSalvamontiștii din județul Hunedoara apreciază că avalanșa care a avut loc, sâmbătă, în Retezat, ar fi fost declanșată dintr-o eroare a grupului din care făceau parte și cele două victime, observațiile de la fața locului indicând că zăpada a plecat la vale de sub poteca pe care circulau cele șapte persoane.

„În momentul în care au ajuns în Căldarea Berbecilor și au început să urce către vârf (vârful Peleaga — 2.509 metri n.r.) au secționat o față mare de zăpadă. Poteca a secționat masa mare de zăpadă. Partea de deasupra nu a mai avut legătură cu cea de dedesubt, care a pornit cu ei, la vale”, a declarat luni șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, zăpada grea le-a antrenat pe cele șapte persoane pe o lungime câteva zeci de metri, coada avalanșei fiind situată la circa o sută de metri de locul de plecare.

Șeful Salvamont Hunedoara a ținut să precizeze că al doilea grup, format din 51 de persoane aflate pe creastă la o școală de ghizi, nu are nicio implicare în declanșarea avalanșei. „Cei șapte și-au declanșat avalanșa. Cei de la școala de ghizi n-au avut nicio treabă și le-au venit în ajutor. Mai mult decât atât, i-au extras din conul de avalanșă. Deasupra zonei de avalanșă era un perete intact de zăpadă. Din fericire, nu a plecat și partea de sus”, a spus Bodean.

Avalanșa în care au decedat adolescenții Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) a avut loc în zona Șaua Bucurii—Poiana Pelegii, în locul denumit „Căldarea Berbecilor”, zăpada care a venit la vale antrenând și resturi de bolovani.

În avalanșă au mai fost prinse alte cinci persoane care au necesitat îngrijiri medicale în spital, răniții aflându-se acum în afara oricărui pericol.

Operațiunea de recuperare  celor doi adolescenți decedați în Retezat a durat, duminică, peste 11 ore. Cei 23 de salvamontiști și jandarmi montani confruntându-se cu condiții extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă, și a viscolului.

 

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’17636′]