Salvamontiștii ar putea primi dreptul de a aplica amenzi

Cei care ignoră indicațiile salvatorilor montani și-și pun viața în pericol ori a altor persoane, ar putea fi amendați dacă o propunere legislativă se va concretiza. Salvamontiștii nu cred că ei ar trebui să se ocupe de aplicarea sancțiunilor contravenționale.

Inițiativa care s-ar putea concretiza într-un proiect de lege aparține senatorului  Dan Manoliu și vine după tragedia din Retezat. Parlamentarul spune că ”a sosit în sfârșit momentul să legiferam în această direcție, iar persoanele care nu iau în considerare avertizările salvamontistilor locali de a nu urca în acel moment pe munte să poata fi pasibili de amendă”.

Sancțiunea contravențională ar fi un instrument de prevenție, pentru a-i descuraja astfel pe cei care își pun viața în pericol, și mai mult, viața celor cu care se deplasează pe munte sau celor pe care ii au în grijă și supraveghere.

”Este important ca noi, clasa politică, sa intervenim în societate prin astfel de decizii, care chiar daca la nivel individual pot leza bunul plac al unor persoane, însă privind în ansamblu, de la înălțimea funcției cu care românii ne-au investit, să putem să îi protejăm prevenind pierderea unor vieți umane sau accidentarea celor ce iubesc muntele”, explică parlamentarul.

”Noi vrem ca turiștii să vine la munte!”

Șeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean spune că în prezent nu există nici o lege care să dea dreptul salvatorilor montani să aplice amenzi. Chiar dacă ar apărea o asemenea reglementare, Bodean consideră că nu Salvamont ar trebui să aplice sancțiunile. ”Deocamdată nu există legislație și nu putem sancționa pe nimeni. Noi avertizăm, dăm sfaturi și ne ocupăm de ceea ce trebuie să facem. Adică de prim ajutor, transport, patrulare de prevenire, avertizări în caz de avalanșă sau alte fenomeme periculoase ce ne interesează și ar putea interesa siguranța turiștilor. Ar fi foarte utilă o asemenea legea dar nu cred că  noi ar trebui să facem acest lucru, să dăm amenzi. Ar trebui să o facă jandarmii montani, cei care se ocupă cu disciplina și cu respectarea legilor. Ar fi atributul lor, noi să ne ocupăm cu salvarea și ei cu respectarea ordinii publice”, a declarat șeful Salvamont Hunedoara.

Ovidiu Bodean mai spune că libertatea de a merge pe munte există în toată lumea și ar putea apărea situații absurde după apariția unei asemenea legi. ”Cum ar fi să-i interzic la un alpinist de performanță să facă un traseu, chiar dacă e mai dificil? Acum să stăm în fața cărării și să ne opunem să nu meargă? Noi nu-i oprim pe turiști să vină la munte, le vrem binele. Vrem ca ei să circule pe munte în siguranță și atunci omul vine cu plăcere la munte. Când îți spun despre o avertizare nu fac decât să-ți ofer siguranță. Vreau să te aduc la munte, nu să te îndepărtez. De amenzi să se ocupe cine trebuie să o facă. Ce facem, nu mai acordăm prim ajutor și alergăm după turiști să-i amendăm? ”, a mai spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’27126′]