Ce se întâmplă cu încălzirea la Petroșani?

Administrația locală de la Petroșani a comandat o strategie energetică pentru localitate. Aceasta relevă faptul că încălzirea în sistem centralizat nu este o opțiune viabilă.

Astfel, una din variante este realizarea a cinci centrale termice pe gaz metan. Societatea care a realizat stategia energetică subliniză că “producția de cărbune în România va depinde direct de cererea națională de materie primă în sectorul producere de energie electrică, ce acoperă aproape în întregime consumul de lignit și huilă. Rolul cărbunelui în mixul de energie electrică va depinde de competitivitatea prețului acestui combustibil. Pentru huila consumată în cadrul CEH, planul de restructurare a companiei aprobat de Ministerul Energiei prevede menținerea producției la minele Vulcan și Livezeni”.

“Soluția de alimentare centralizată nu mai poate continua așa cum este realizată în momentul de față, în primul rând din cauza pierderilor enorme de agent termic (80%) înregistrate pe rețeaua de transport. Reabilitarea rețelei de transport pe distanța de 16 km este un proiect extrem de costisitor (aproximativ 8 milionae de euro) și dificil de justificat în condițiile unei cereri reduse de căldură în sistem centralizat, la momentul actual. La aceste aspecte tehnice se adaugă elemente de natură juridică și administrativă, cele două companii implicate în procesul de transport și distribuție a căldurii pentru consumatorii din Municipiul Petroșani fiind de facto în stare de faliment. Ca urmare, continuarea pe termen lung a modului actual de funcționare a SACET este exclusă”, mai arată raportul.

 

Cărbunele nu este o soluție de viitor pentru încălzirea în sistem centralizat.

 

“Cărbunele este o opțiune dificil de luat în calcul. Restricțiile de mediu asociate arderii cărbunelui într-un mediu urban fac această soluție tehnic greu de realizat. Riscul asociat taxelor de mediu plătite pentru emisiile de gaze cu efect de seră este mare. Din punct de vedere al costului combustibililui, cărbunele este cel mai ieftin, dar eficiența soluției poate să fie afectată de taxarea suplimentară până la a o face prohibită. Se regăsește problema spațiului de stocare a comsbutibilului pentru a se asigura stocul necesar pe perioada de iarnă, în vederea eliminării întreruperilor în alimentarea cu energie termică”, mai arată studiul comandat de administrația locală de la Petroșani.

Cea mai eficientă soluție pentru producerea căldurii este gazul metan.

 

“Soluția semi-centralizată presupune instalarea mai multor surse de căldură, cel mai probabil câte o sursă pentru fiecare cartier din Municipiul Petroșani. Reapare problema spațiului în care vor fi amplasate sursele de producere a căldurii, de data aceasta cu mai multe probleme, fiind vorba de locații din imediata vecinătate a blocurilor și caselor. Municipalitatea trebuie să găsească cele mai bune amplasamente pentru 5 centrale, după un calcul de optimizare privind centrul de greutate al consumului de energie termică din fiecare cartier”, mai arată raportul.

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul din programele aferente Acordului de Parteneriat 2014-2020, prin care se pot accesa fondurile europene structurale și de investiții, în concret, cele provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Programul a fost aprobat prin decizia Comisiei Europene nr. C (2015) 4272/23.06.2015. În conformitate cu Acordul de Parteneriat 2014-2020, Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 are la bază prioritățile comune de dezvoltare propuse în cadrul Planurilor de Dezvoltare Regională (PDR), sintetizate prin Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR), fiind corelat cu celelalte programe operaționale pentru aceeași perioadă de programare și/sau cu strategiile sectoriale/naționale în domeniile sale de intervenție, precum și cu alte documente strategice la nivel european (Strategia Europa 2020 privind creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii).

[slideshow_deploy id=’27126′]