Abandonat în misiune

Un polițist  a fost trimis să rezolve trei solicitări simultane venite prin Serviciul 122. Polițistul și-a sunat superiorii să-i anunțe de situație dar ajutorul a venit de la Poliția Locală Lupeni şi nu de la colegi.

Incidentul a avut loc în municipiul Lupeni, iar când a intrat în tură agentul de poliție Iustinian Ivanciuc nu-și imagina situația incredibilă prin care avea să treacă. Polițistul de la Serviciul Ordine Publică al Poliției Lupeni a fost trimis în patrulare singur și ar fi trebuit să vegheze la liniștea a circa 30 de mii de locuitori. La scurt timp au apărut și problemele, o școală spartă de hoți, dar și două scandaluri dintre care o posibilă tâlhărie. Agentul ar fi trebuit să ajungă aproape simultan la toate trei. ”Am fost trecut singur în planificare, la schimbul doi. Am cerut sprijinul colegilor de la Poliția Locală, au venit și m-au transportat dânșii la trei solicitări. Am avut probabil o spargere, acum se fac cercetări și am rămas să fac paza locului până la sosirea echipei de cercetare. L-am sunat pe șeful Biroului de Ordine Publică și i-am spus că mai sunt două apeluri la care trebuie să mă duc. Unul dintre ele este un scandal în care sunt implicați minori și ar fi vorba de un furt de telefon. Dânsul mi-a zis să plec de la locul faptei, să las paza să o facă directoarea grădiniței. I-am spus că nu pot face așa ceva, nu e legal. (…) Am raportat și la IPJ Hunedoara, le-am spus ce se întâmplă și mi-au replicat că se dau telefoane”, a declarat Iustinian Ivanciuc. Cum sprijinul nu mai venea, agentul a sunat la 112  pentru a le explica operatorilor că nu are cum să ajungă urgențe. A vrut să se asigure că nu i se va imputa faptul că nu a răspuns la solicitările venite prin Sistemul Unic de Urgență 112.

”I-am spus operatorului de la 112 că nu mă pot prezenta la solicitări, că eu sunt singur, că am tot dat telefoane și se tot amână. (…) Dacă am văzut că nimeni nu face nimic și sunt pus de șeful de birou să comit ilegalități, să-mi încalc statutul polițistului, am considerat că trebuie să apelez și la presă, poate așa se face ceva”, a mai declarat Ivanciuc. Cu privire la situația din Lupeni, IPJ Hunedoara a transmis că s-a găsit rezolvare. ”Situația a fost remediată de către comanda unității, în sensul în care au fost suplimentate dispozitivele de ordine și siguranță publică astfel încât serviciul polițienesc să nu aibă de suferit. Din păcate aceste situații nu pot fi întotdeauna prevenite sau prevăzute, sunt situații punctuale la care trebuie să ne adaptăm și să ne calibrăm efectivele în funcție de ce este în teren. Polițistul nu a fost singur în patrulă ci un un alt polițist de la Poliția locală Lupeni, pentru că se practică această colaborare”, a declarat subcomisarul Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’19661′]