Credință, cultură și tradiție la nedeia din Dealu Babii

nedeiedealubabii7În ciuda vremii nefavorabile, peste 100 de vulcăneni, împreună cu reprezentanți ai administrației publice locale din municipiul Vulcan au fost prezenți duminică, 7 mai, în Dealu Babii, pentru a participa la tradiționala nedeie momârlănească din această regiune rurală a Vulcanului.

”Noi, cei din Primărie și din Consiliul local, ne-am pregătit așa cum se cuvine pentru acest eveniment înscris pe lista activităților culturale derulate de administrația locală. Împreună cu câteva dintre ansamblurile artistice din Vulcan, împreună cu părintele Zgârcea Mănăsuc dar și cu alți păstrători ai tradițiilor am reușit să organizăm așa cum se cuvine o nouă ediție a nedeii din Dealu Babii. Din păcate, vremea potrivnică a diluat puțin emoția unui eveniment de care, ce prezenți, s-au putut totuși bucura așa cum se cuvine”, spune Cristian Merișanu, viceprimarul municipiului Vulcan.

nedeiedealubabii6

Pentru acest an, dincolo de cântecul și jocul popular, pus în scenă de copiii talentați din ansamblurile ”Doruleț” și ”Flori de Munte” – junior, dar și formația Color (condusă de Fane Abrădoai), în vechea școală din Dealu Babii a fost amenajat și un mic muzeu de artă, cultură și tradiții populare ale momârlanilor din zonă. În cadrul acestui muzeu, ale cărui exponate au fost donate de familia Pardos și alte familii ale momârlanilor din Dealu Babii, pot fi admirate frumoase costume populare, fotografii din istoria acestui sat de munte dar și diverse obiecte de uz casnic și gopodăresc, ce definesc munca momârlanilor.

nedeiedealubabii2

”Nu te mai poți lua după prognozele meteo. Deși pe unele site-uri se spunea că vom avea soare duminică în Dealu Babii, n-a fost așa. Însă la Centrul Creștin pentru Copii și Tineret Axion Estin, am găsit nu doar adăpost pentru ploaie ci și un spațiu generos în care să organizăm programul de Nedeie, așa cum am stabilit. Din păcate nu cu momârlanii ci cu copiii de la școlile din Vulcan. Mulțumim familiei Pardos pentru contribuția la dimensiunea etnografică a evenimentului nostru.Mulțumim formației Color pentru că a reușit să înmoaie frigul și umezeala cu muzică veselă, ca de nedeie. Mulțumim tuturor prietenilor și colegilor care au fost prezenți la eveniment”, se arată într-o descriere a evenimentului de la Dealu Babii pe situl oficial al Primăriei din Vulcan. 

nedeie5

Mulțumit de modul de desfășurare al evenimentului în condițiile date, dar nemulțumit de intersul localnicilor față de acesta s-a declarat și preotul parohiei ortodoxe din sat, Zgârcea Mănăsuc. ”Organizare ireproșabilă din partea Primăriei Municipiului Vulcan la nedeia din Dealu Babii. Felicitări organizatorilor ! Felicitări, Cristian Merișanu și echipa ! Nu înțeleg însă cum să organizezi totul la perfecție, pentru o comunitate… absentă ! Nici un localnic prezent la nedeie, excepție paraclisierul meu ! Omul a trebuit să vină cu cădelnița, altfel. Din păcate, vorbim despre o comunitate absentă permanent de la orice acțiune desfășurată în interesul ei. Diferentă mare față de momârlanii din Paroșeni. Sunt profund mâhnit. Poate anul viitor va fi altfel. Doamne ajută !”, a scris preotul Zgârcea Mănăsuc pe un site de socializare.

nedeiedealubabii3

Reprezentanții autorităților locale de la Vulcan spun că nu vor renunța în niciun caz la păstrarea acestor activități culturale și de promovare a valorilor tradiționale ale momârlanilor, dar că intenționează ca, pe viitor, adresabilitatea acestui gen de activități să fie una extinsă către publicul amator și către potențialii turiști.

Reprezentanții autorităților locale de la Vulcan spun că nu vor renunța în niciun caz la păstrarea acestor activități culturale și de promovare a valorilor tradiționale ale momârlanilor, dar că intenționează ca, pe viitor, adresabilitatea acestui gen de activități să fie una extinsă către publicul amator și către potențialii turiști.

nedeiedealubabii1

[slideshow_deploy id=’19661′]



(Următoarea știre) »