Deva participă la expoziția ”Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”

Evenimentul găzduit de Muzeul Național de Istorie a României este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj) și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Prin organizarea expoziției ”Sarmizegetusa — începuturile Daciei romane” este adusă în atenția publicului și a specialiștilor date științifice și bunuri culturale de primă importanță rezultate prin săpăturile arheologice de dată recentă întreprinse în cuprinsul acestui valoros oraș antic. În ultimii ani, situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa demonstrează un potențial major pentru a deveni un vector al dezvoltării durabile pentru întregul areal al Țării Hațegului, beneficiind de o serie de proiecte de restaurare de anvergură în zona forului lui Traian și a capitoliului. Există, de asemenea, un proiect în curs de derulare care are în vedere realizarea unui nou muzeu de sit, cu o importantă componentă digitală.

Expoziția reunește peste 140 de artefacte, o importantă parte dintre acestea provenind din cercetări arheologice recente, în unele temple putându-se efectua corelația dintre inscripții și ofrande — edificiul de cult al divinităților Domnus și Domna sau edificiul cu dedicații pentru zeii de la Palmyra (monument aflat în curs de cercetare).

Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 10 mai — 30 septembrie 2017 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică în fiecare săptămână.

 

  1. [slideshow_deploy id=’24093′]


« (Știre anterioară)