Universitatea Petroșani, factorul coagulant al Văii Jiului

 

Universitatea Petroșani poate fi oricând ambasadorul Văii Jiului. În jurul instituției de învățământ superior ar trebui să graviteze dezvoltarea durabilă a zonei. Rectorul Universității Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin a vorbit despre rolul universității în contextul restrângerii activității miniere. Acesta a fost prezent la emisiunea Ambasador România, de la Realitatea TV, moderată de Alexandru Cumpănașu. Autoritățile locale din Valea Jiului trebuie să graviteze în centrul Universității din Petroșani, care poate oferi soluții pentru dezvoltare.

“Într-o etapă în care activitatea minieră se restrânge, într-o etapă în care nimic nu se pune nimic în locul acestei activități, Universitatea trebuie să găsească soluții de coagulare a tuturor forțelor, care înseamnă cele administrative, forțele economice din zonă, astfel încât să răspundem nevoilor acestor întreprinderi și să creem niște programe și niște proiecte comune împreună cu entitățile locale, împreună cu Consiliul Județean pentru o dezvoltare regională durabilă. Există riscul unei depopulări masive, rămânând o concentrare nesănătoasă în câteva mari orașe din România. Am văzut acest lucru de stabilitate regională în Franța, în Țările Nordice, în Germania, unde universitățile regionale sunt sprijinite chiar de către landuri (echivalentul județelor din România-n.r.), de către comunitățile locale în așa fel încât să rămână acolo să creeze o emulație de cunoaștere, de dezvolare, de energie. Avem specializări, dar putem face și cursuri postuniversitare dirijate pe 6 luni, un an, exact în ceea ce le trebuie (investitorilor-n.r.). Un investitor întreabă prima dată de forța de muncă, apoi se interesează de spații, de facilități fiscale și aici este  și rolul Universității, de a coagula toți acești factori, în așa fel încât să susțină, pe lângă primării, Consiliul Județean, consiliile locale, crearea de facilități fiscale, în sensul de a oferi spații celor care doresc să investească, de a crea condiții. Noi îi ajutăm su specialiști, gândire economică, tehnică și tehnologică. Eu cred în aceatsă idee de a crea o „Vale a Energiei”, în Valea Jiului. Această Vale a Energiei dezvoltă activitatea existentă, dar creează și alte întreprinderi”,  a spus rectorul Universității Petroșani, în cadrul emisiunii Ambasador România de la Realitatea TV.

Nu este pentru prima dată când se discută de faptul că Universitatea din Petroșani trebuie să fie pilon principal al dezvoltății Văii Jiului.

[slideshow_deploy id=’13837′]