Milioanele de euro investite de Apa Serv Valea Jiului îşi produc efectele

Apa Serv Valea Jiului a investit circa 40 de milioane de euro în infrastructură, fonduri provenite de la UE. Operatorul pregătește o altă investiție de circa 90 de milioane de euro. La finalul proiectului, cele șase localități din regiune vor avea cea mai modernă infrastructură de distribuție a apei ori de colectare și tratare a apelor uzate.

Atât estul cât și vestul Văii Jiului rămâneau fără apă potabilă în următorii ani dacă nu s-ar fi investit în refacerea infrastructurii. Sumele necesare sunt exorbitante și nu ar fi putut fi alocate de acționari, primăriile din zonă și Consiliul Județean Hunedoara. Prin urmare era o certitudine că 140 de mii de oameni s-ar fi întors în perioada de dinainte de `89, când primeau apă câteva ore pe zi. ”Am încheiat un proiect mare și urmează să-l derulăm pe al doilea, proiect în urma căruia reabilităm tot ceea ce înseamnă distribuție și colectare-tratare a apei în partea de vest a Văii Jiului. Am fost blamat, făcut în toate felurile de politicienii care au vrut capital electoral în campanie, dar am ales să pierd pe plan politic decât să mint. Când am plecat de la Consiliul Județean Hunedoara, acolo unde a început să lucrăm la primul proiect european pentru Apa Serv Valea Jiului, am promis că-l voi duce la capăt indiferent de situație”, a declarat Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului.

 

Investițiile s-au văzut pe perioadele de calamități

 

Investițiile realizate în Petroșani și Petrila, Valea de Pești dar și la Aninoasa-Dănuțoni s-au văzut în acestă iarnă, dar  mai ales pe perioada anului trecut. ”Modernizarea Stației de Tratare Jieț, care alimentează estul Văii Jiului, ne-a permis să nu oprim furnizarea apei potabile către populație. Alte zone din țară au rămas fără apă, dar noi nu! Am livrat acest produs vital în condiții de siguranță, adică fără cel mai mic risc pentru consumator. Un alt exemplu ar fi modernizarea Stației Valea de Pești, pentru că dacă nu se reabilita, pe perioada cât a fost golit lacul de acumulare pentru schimbarea golirii de fund, Valea Jiului ar fi rămas fără apă pe perioade determinate. Totul depindea de condițiile meteorologice, adică aveam apă, dar era o apă pe care nu o puteam trata cu tehnologia veche. În cel mai fericit caz pe perioada opririi barajului, perioadă mai mare de un an de zile, ar fi fost restricții pe tot vestul Văii Jiului, adică în localitățile Uricani, Lupeni și Vulcan, între două și patru ore pe zi. La Stația Valea de Pești aveam tehnologie din anii 1970, iar acum avem o tehnologie de ultimă oră ”, explică şeful departamentului producţie al SC Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică.

 

”Am adus bani europeni și am plătit politic”

 

Investițiile nu puteau fi realizate fără efortul populației regiunii explică Avram. ”Pentru a beneficia de banii europeni și a face aceste investiții a fost nevoie să facem majorarea de preț pentru care toată lumea m-a blamat. A fost un efort din partea oamenilor din Valea Jiului, dar creșterea de preț nu s-a făcut că așa am vrut eu. S-a făcut pentru că așa s-au angajat toți diriguitorii acestei societăți, adică și acționarii- primăriile, tocmai pentru a primii fondurile europene. Eu mi-am asumat majorarea chiar în campania electorală. Știam că o să mă coste pe plan politic, pentru că unii populiști mă vor lua la țintă. Puteam să mint ca mulți alții și să facem indexarea după campanie, dar însemna să-i mint pe oameni. Acum prețul apei nu va mai crește iar în timp investițiile ne vor reduce costurile și vom putea umbla în jos la preț”, mai declară Costel Avram. Operatorul de apă și canal din Valea Jiului este folosit ca etalon pentru elaborarea viitoarelor proiecte europene în domeniul infrastructurii. Apa Serv urmează să primească finanțare nerambursabilă pentru etapa a doua a proiectului de infrastructură mare pe programul de finanțare 2014-2020. Valoarea proiectului este de 71.429.872 euro fără TVA, fonduri nerambursabile, și prevede reabilitarea a zeci de kilometri de rețea de canalizare, a stațiilor de captare apă ori de tratare sau pompare. Majoritatea lucrărilor derulate prin etapa a doua a proiectului european au loc în partea de vest a Văii Jiului.

[slideshow_deploy id=’20328′]