Sărmanii din Petroşani sortează  în locul nostru

În Capitala Văii, colectarea selectivă a deşeurilor a dat rateuri încă de la startul programului, deşi s-au făcut mai multe acţiuni de conştientizare a populaţiei.

După ani de zile de la „implementarea” spaţiilor şi tomberoanelor destinate anumitor tipuri de gunoaie, localnicii continuă să arunce resturile menajere la grămadă. Astfel, hârtia ajunge în oricare tomberon numai în cel special destinat acesteia nu, la fel întâmplându-se şi cu celelate gunoaie, cum ar fi de exemplu cele din plastic. Noroc cu amărâţii localităţii care, pentru o pâine pe zi, se ocupă de sortarea deșeurilor direct ”la fața locului”. „Ieri am făcut doar 6 lei din care am luat o pită și o conservă”, a declarat Ion Mirea, care nu se mai vedea dintre sacii plini de „pet-uri”.

Pentru a face rost de bani oamenii sunt nevoiţi să plece cu noaptea în cap de acasă, condiţia esenţială fiind cea de a ajunge înaintea angajaților municipalității. Chiar şi în aceste condiţii „salariul” pentru o zi de muncă nu este garantat. „Plec de la ora 6 dar nu sunt sigur că strâng bani de-o pâine. Principalul este să ajung înaintea celor de la gospodărie care ne iau badoagele, câteodată, chiar de sub nas. Mi s-a mai atras atenţia de către şefii de la primărie să nu mai iau sticlele de plastic dar nu am din ce altceva să trăiesc. Oricum, oamenii aruncă totul alandala, fără a ţine cont de ce scrie pe tomberoane. Noi suntem singurii care selectăm deşeurile”, mai spune bărbatul.

Implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor menajere, în Petroşani, a costat nu mai puţin de 1.070.000 de euro, 10% din bani venind de la bugetul local. în principiu, deşeurile sortate şi ambalate ar fi trebuit să fie vândute, banii rezultaţi urmând a intra, ca o sursă suplimentară de venituri, la bugetul local.

[slideshow_deploy id=’27028′]