Se împlinesc 20 de ani de la tragedia de la Dâlja

Vineri se împlinesc 20 de ani de la cel mai grav accident minier petrecut în minele din Petroșani, de după 1989, la Mina Dâlja. Nu mai puțin de 19 ortaci au fost schilodiți sau uciși de o explozie de metan. Astăzi, în memoria lor nu poate fi aprinsă nici măcar o lumânare la poarta minei. Plăcile comemorative pe care le erau trecute numele au fost furate sau distruse.

Tragedia din 19 mai 1997, de la E.M. Dâlja, a îndoliat 7 familii din municipiul Petroşani. Atunci, în abatajul cu front scurt nr. 2311, stratul 3, blocul II, în urma unei puternice explozii de metan, au fost accidentaţi 12 mineri, 7 dintre aceştia pierzându-şi viaţa. În urma cercetărilor efectuate la acea vreme de către specialiştii din cadrul CNH, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi INSEMEX Petroşani, au fost stabilite drept cauze ale deflagraţiei ucigătoare: nerespectarea prevederilor Prescripţiei Tehnice privind modul de efectuare a operaţiei de împuşcare, amplasarea greşită a capetelor de detecţie a metanului şi defecţiuni în aeraj.

Între timp, Mina Dâlja a fost închisă, personalul a fost împărţit pe la celelalte unităţi miniere din Valea Jiului, iar în prezent, la 20 de ani de la tragicul eveniment din subteran, terenul fostei exploatări miniere este ocupat de câteva întreprinderi. Tot între timp, până şi plăcile de marmură pe care erau inscripţionate numele minerilor care s-au jertfit în lupta pentru cât mai mult cărbune, de pe monumentul dedicat acestora, au dispărut sau au fost vandalizate.

[slideshow_deploy id=’24093′]