Municipalitatea de la Petroșani dorește să mențină termoficarea

O amplă dezbatere a avut loc la Primăria Petroșani care a avut ca temă soarta termoficării din localitate. În ceea ce privește însă dacă va funcționa sau nu termoficarea în Petroșani iarna care urmează, situație este la fel de incertă ca înainte de dezbatere.

“S-a desprins o idée și anume aceea că noi ne dorim să menținem sistemul centralizat de termoficare, dar având experiențele ultimilor doi ani de zile în legătură cu această problemă, cred că discutăm de acum pentru ce se va întâmpla în iarna acestui an. Vrem să modelul pe varianta de la Deva, unde rețeaua este în administrarea Complexului astfel încât să scoatem intermediarul, adică societatea de termoficare locală din cele trei localități. Pe de altă parte se discuta de invesdtiții pe magistrală pe fonduri europene. În acest moment, noi, cei de la Petroșani am rămas singurii care furnizăm sau am furnizat în sistem centralizat încălzire și apa caldă. Noi ne dorim, în continuare, să putem să furnizăm în această soluție cu modernizările necesare și din partea Complexului”, a spus primaurl municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Edilii au preluat ca sistemul să fie preluat de Complexul Energetic Hunedoara, pentru a elimina veriga intermediară, în speță, societatea de termoficare. Municipalitatea de la Petroșani a plătit subvenții la încălzirea în sistem centralizat în perioada 2012-2017 suma de 5.674.734 de lei pentru cei puțin peste 2000 de abonați racordați la serviciu. Totodată, în anul 2016, municipalitatea a făcut plăți către termoficare în sumă de 1,9 milioane de lei, iar în 2017 plățile au fost de 1,2 milioane de lei. În plus, în perioada 1998-2014 s-au realizat investiții în sumă de 31.280.000 de lei.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara dă asigurări că în iarna care urmează, Termocentrala de la Paroșeni va putea să furnizeze agent termic către abonații din municipiul Petroșani. Viorel Stancu a subliniat că CEH nu ar avea probleme atât de stringente dacă abonații ar fi plătit facturile.

“Din punct de vedere al Complexului Energetic Hunedoara putem spune că avem garanția că putem furniza căldură șI în următoarea perioadă, minim până în 2024. Vom putea produce căldura pentru mult mai mulți abonați care sunt racordați în momentul de față la sistemul centralizat de termoficare. Și termocentrala Paroșeni și CEH au făcut investiții de peste 12 milioane de lei în ultimii 12-13 ani, investiții în conductele de termoficare și menținerea acestora în funcție. Probabil nici situația CEH nu ar fi așa gravă cum este acum și nu ne-am confrunta cu atâtea probleme dacă, probabil, am fi încasat și aceste sume de bani la zi”, a spus Viorel Stancu, directorul general al CEH.

Directorul general al CEH a subliniat că societății îi este imposibil să realizeze lucrări de reabilitare a rețelei de termoficare.

“Vorbind de reabilitarea rețelelor termice, duce la concluzia că pe banii noștri este imposibil de făcut șI ar fi niște cârpeli, dar pe fonduri europene se pot accesa fonduri cu o contribuție mai mică sau mai mare a autorităților publice locale. Pierdem 50% din ceea ce producem, de la Paroșeni până la intrarea în punctele termice de la Petroșani șI de la punctele termice până la consumatorul final mai pierdem 30%”, a mai subliniat directorul general al CEH.

[slideshow_deploy id=’13837′]