25 de ani de Program LIFE

În data de 23.05.2017, partenerii din proiectul LIFE Connect Carpathians – LIFE12 NAT/UK/001068 „Îmbunătăţirea conectivităţii populaţiilor de urs şi lup cu ajutorul unei reţele regionale de situri Natura 2000 în România”,  au organizat o serie de activități dedicate sărbătoririi a 25 de ani de la inițierea Programului LIFE în Europa.

Invitații la această activitatea au avut posibilitatea să viziteze baza modulară a Postului de Jandarmi Montan, aflată în comuna Zam, precum și o parte din echipamentul folosit de jandarmi în probarea faptelor ilegale.

În cea de-a doua parte a evenimentului, participanții au efectuat o deplasare în teren, în zona sitului Natura 2000 Defileul Mureșului, unde au avut ocazia să viziteze 2 micro-coridoare a căror scop este de a facilita deplasarea animalelor sălbatice între partea de nord si sud a proiectului.

Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului LIFE Connect Carpathians este Asigurarea conectivității funcționale a coridorului ecologic prin protejarea şi refacerea habitatelor critice.  Zona centrală a coridorului este reprezentată de către lunca Mureşului unde există mai multe bariere naturale şi artificiale pentru circulaţia animalelor sălbatice. Drept urmare, proiectul urmărește restaurarea și asigurarea managementului coridoarelor de migrație pentru animalele sălbatice din Valea Mureșului.

  •             *          *

Programul LIFE, instrumentul financiar pentru mediu și politici climatice al Comisiei Europene, a debutat în anul 1992 și a avut o  contribuție  majoră  la  protejarea  patrimoniului  natural  european.  În România primele finanțări au fost obținute în anul 1999, până în prezent țara noastră fiind beneficiarul a 67 de proiecte.

În județul Hunedoara, Fauna & Flora International, Ministerul Mediului, Jandarmeria Română şi Asociaţia Zarand derulează în parteneriat proiectul LIFE Connect Carpathians.

Proiectul a început în anul 2013, se va încheia în februarie 2019 și urmărește îmbunătățirea conectivității integrate pentru Coridorul Ecologic Apuseni – Meridionali aflat în vestul României. Acest coridor, considerat cel mai important coridor ecologic din Europa, se întinde între Munții Apuseni, la nord și Munții Retezat-Țarcu, la sud.

Principale activități ale proiectului includ: stabilirea unor măsuri de conservare a speciilor țintă (lupul și ursul);  gestionarea conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice, refacerea unor habitate degradate și conștientizarea importanței conservării peisajului și a valorilor sale.

Ministerul Mediului asigură susținerea guvernamentală și promovarea conservării pe termen lung, iar Jandarmeria Română, prin Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara, în calitate de partener în cadrul proiectului, acționează pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în legătură cu mediul pe toată suprafața proiectului.

 

Pentru îndeplinirea rolului asumat, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara a construit o structură de ordine publică – Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos – care a primit competență extinsă la nivelul celor opt județe în care se implementează proiectul.  Pentru îndeplinirea misiunilor, au fost achiziționate mijloace de transport adaptate reliefului: autoturisme de teren, snowmobil și ATV; mijloace pentru probarea faptelor ilegale; două baze modulare, care să permită deplasarea rapidă a echipelor de intervenție în teren.

De la începutul proiectului până în prezent, jandarmii hunedoreni au executat aproximativ 700 de misiuni indepedent sau împreună cu partenerii din proiect. Jandarmii montani au constatat 193 de contravenții și au fost aplicate amenzi în valoare de 112.600 lei. De asemenea, jandarmii au constatat 44 de fapte de natură penală.

Faptele ilegale constatate de jandarmi au repezentat în principal încălcări ale legislației de mediu, privind fondul forestier, cinegetic și piscicol.

De asemenea, proiectul oferă cadrul pentru realizarea unor proceduri de lucru. Un exemplu în acest sens este Procedura privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele (mamifere) sălbatice periculoase,adoptată la nivelul județului Hunedora de către instituțiile cu atribuții în domeniu și preluată pentru implementare și la nivelul altor județe.

Proiectul LIFE Connect Carpathians promovează o abordare participativă în managementul peisajului prin implicarea factorilor interesaţi, inclusiv a comunităţilor locale, în activități menite să contribuie la menținerea și consolidarea bogăției naturale și culturale a regiunii.

[slideshow_deploy id=’24093′]