Cultul Eroilor, mai mult decât o tradiție pentru vulcăneni

În municipiul Vulcan, activitățile dedicate cinstirii înaintașilor și rememorării momentelor importante din istoria acestor locuri este mai mult decât o tradiție, așa cum Cultul Eroilor este pentru vulcăneni un sentiment adânc întipărit în sufletele oamenilor.

În aceeași notă s-a manifestat și astăzi, de Ziua Eroilor Neamului, activitatea organizată la Vulcan de către autoritățile publice locale cu o largă participare a comunității locale (în ciuda vremii nefavorabile) în cele două locații de pe raza municipiului Vulcan în care-și odihnesc somnul de veci ostașii căzuți pe luptele de pe frontul Vîlcanului în Primul Război Mondial.

Dincolo de cuvintele frumoase rostite atât de primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile cât și de Dorel Șchiopu sau Virgil Sanda (reprezentanți ai Asociației Cultul Eroilor) ori de viceprimarul Cristian Merișanu dar și de ceilalți vorbitori, numărul mare de oameni prezenți la acest eveniment, atât la Cimitirul Eroilor de la Coroești, cât și la Osuarul de la Sohodol (Paroșeni) demonstrează cât se poate de evident cultul eroilor în inimile vulcănenilor.

Acest fapt a fost evidențiat, de altfel, și de către primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, care a ținut să le mulțumească tuturor celor care au participat astăzi la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor.

”Ne-am reunit și anul acesta la locurile de pomenire a memoriei Eroilor Neamului Românesc. Eram obișnuiți să ne ardă soarele în această zi. De această dată însă Dumnezeu ne-a dat ploaie, o ploaie pătrunzătoare de care nimeni nu a putut fugi sau să se ascundă, la fel ca și de emoțiile transmise de toți cei ce au avut câte ceva de spus cu această ocazie. Mulțumesc părintelui Braicău pentru slujba oficiată în memoria eroilor. Îi mulțumesc domnului Dorel Șchiopu al cărui discurs deși pomenește în fiecare an de aceleași momente istorice legate de Eroul Necunoscut, este la fel de vibrant, cu o încărcătură patriotică, națională, istorică și umană deosebită. Îi mulțumesc domnului colonel în rezervă Virgil Sanda care răspunde de fiecare dată alături de colegii noștri din Asociația Ofițerilor în Rezervă și Retragere, la chemarea noastră de a fi împreună în această zi. Mulțumesc doamnei director prof. Aurora Istratie care a venit cu trei dintre frumoșii elevi ai școlii nr.5, pregătiți să ne dăruiască versuri patriotice. Mulțumesc doamnei director Malvine Socaci care și de această dată a fost prezentă cu grupul de elevi ai Colegiului Tehnic Mihai Viteazul. Mulțumesc tuturor reprezentanților instituțiilor locale prezente, celor ai partidelor politice. Mulțumesc fanfarei municipiului Vulcan care și-a făcut și de această dată datoria. Nu în ultimul rând mulțumesc tuturor vulcănenilor prezenți la evenimentul organizat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Vulcan de Ziua Eroilor”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. 

 

Tot cu acest prilej, Asociația Județeană ”Cultul Eroilor Regina Maria” a editat și distribuit un pliant educațional, distribuit în toate filialele acestei active organizații. Potrivit secretarului Asociație Cultul Eroilor, Dorel Șchiopu, editorul acestui material informativ, prin acest demers s-a dorit readucerea în atenția opiniei publice a istoricului și însemnătății pe care o reprezintă ceremonialul cinstitii Eroului Necunoscut.

”Istoria consemnează că, în 11-13 mai 1923  se aduc la Mărăşeşti 9 sicrie cu rămășițele pământești ale unor eroi necunoscuți din locurile unde au fost cele mai crâncene lupte ale Primului Război Mondial: RASOVIŢA – Frontul de pe Jiu; BALARIA – Apărarea Bucureştilor; AZUGA – Valea Prahovei; TOPRAISAR – Frontul Dobrogei; MĂRĂŞTI, MĂRĂŞEŞTI, OITUZ, TÂRGUL OCNA – Frontul Moldovei; CIUCEA – Frontul Transilvaniei. La acestea, simbol al înfrățirii tuturor românilor, s-a adăugat unul din  CHIŞINĂU – Basarabia. 13 mai 1923 – Sosește la Mărășești Amilcar Săndulescu (12 ani) de la Liceul Militar D.A. Sturza din Craiova. Urmare a Ordinului Ministrului de Război, s-a constatat că el a fost cel mai bun elev de clasa I-a din cele 4 licee militare, orfan de război. În consecință, el a fost cel desemnat să aleagă Eroul Necunoscut. La 14 mai 1923 – Amilcar Săndulescu alege sicriul nr. 4 pe care a pus mâna spunând: Acesta este tatăl meu!  Şi, îngenunchind, s-a rugat: Doamne, Dumnezeul meu, ai în pază pe toţi eroi neamului, ai şi pe tatăl meu ! iar I.C. Brătianu a exclamat: Eşti al nimănui şi eşti al tuturor, mărturie a unirii şi solidarităţii! La 15 mai 1923 sicriul este transportat la Bucureşti cu un tren-cortegiu şi depus la Biserica Mihai Vodă pentru pelerinajul publicului. La 17 mai 1923 după slujba religioasă de pe Terasa Cuza Vodă  din Parcul Carol, Eroul Necunoscut este decorat de Regele Ferdinand I cu Virtutea Militară – clasa I. Este coborât în mormânt pe frânghii roşii de mătase de 4 cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, în sunetul a 101 salve de tun”, explică Dorel Schiopu.

Municipiul Vulcan este, la rândul său, singurul oraș al Văii Jiului în care a fost ridicat un monument al Ostașului Necunoscut, în semn de omagiu adus celor care în luptele din Pasul Vîlcan, au eliberat prima palmă de pămân românesc în Marele Război al Reîntregirii, în august 1916.

[slideshow_deploy id=’24093′]