Studenţii au îmbrăcat roba de magistrat

Viitorii absolvenți ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din  Alba Iulia au simulat un proces civil chiar la Curtea de Apel din localitate.

Exercițiul este organizat pentru dezvoltarea profesională a studenţilor, cât şi pentru promovarea publică a valorilor justiţiei. Procesul simulat a avut loc în cea mai mare sală de judecată a Curţii de Apel Alba Iulia, iar rolurile de judecător, grefieri, reclamant, pârât, martori dar şi auditoriu au fost îndeplinite de studenţi. ”Aceştia s-au manifestat cu interes şi entuziasm în judecarea unui proces civil ce a avut ca obiect acţiunea de divorţ din culpă aflat în faţa primei instanţe. Un aspect important al procesului a fost dezbaterea şi luarea unei decizii cu privire la  situaţia minorului ce a rezultat din căsătorie. Subiectul acestui proces simulat nu a fost ales întâmplător, fiind inspirat de una dintre cele mai mediatizate relatări din sala de judecată din ultimii ani, cazul judecat de „doamna cu pantofi albaştri”, cum a fost supranumită doamna judecător Camelia Folea, magistrat  la Judecatoria Blaj , după ce o postare care relatează atenţia pe care i-a acordat-o unui minor disputat de doi părinţi divorţaţi, a devenit virală pe internet şi în presă. Modul cum doamna judecător a soluţionat acest caz delicat a devenit un exemplu de bune practici în domeniu iar „pantofii albaştri” un simbol al excelenţei în înfăptuirea actului de justiţie. Organizarea şi desfăşurarea procesului simulat a fost coordonată de d-na lect. univ. dr. Maria Ureche, d-na conf. univ. dr. Laura Cetean-Voiculescu şi d-na judecător Mihaela Cojan, preşedinta secţiei civile din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.

Auditoriul prezent, format în mare parte din colegi ai protagoniştilor, a avut ocazia să vadă în desfăşurare etapele definitorii ale şedinţei de judecată din procesul civil, începând de la intrarea completului şi solemnitatea specifică actului de judecată, continuând cu încuviinţarea şi administrarea de probe, rostirea jurământului şi audierea martorilor, inclusiv a minorului în cameră de consiliu, pledoariile avocaţilor şi încheind cu pronunţarea sentinţei de către judecător.

Cei 14 studenţi participanţi activ la proces au experimentat principalele roluri din procesul civil de divorţ aflat în faţa primei instanţe (1 judecător, 2 grefieri, 4 avocaţi, 4 martori, cei 2 soţi şi 1 copil minor)  şi au manifestat reale valenţe pentru profesia juridică simulată. La finalul procesului aceştia au primit diplome personalizate pentru recunoaşterea efortului şi implicării lor. ”La proces au asistat d-na conf. univ. dr. Miruna Tudoraşcu, decan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi d-l judecător Aurelian Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, dar şi aproximativ 60 de studenţi  care i-au susţinut şi încurajat pe protagonişti pe parcursul procesului”, mai spune sursa citată.

Evenimentul este organizat pentru a doua oară la Curtea de Apel în urma unei colaborări cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi creează premisele ca desfăşurarea proceselor simulate să devină o tradiţie utilă pentru dezvoltarea profesională a studenţilor.

[slideshow_deploy id=’27028′]