Planeta Petrila și la … Petroșani

Noul film documentar semnat de Andrei Dăscălescu, Planeta Petrila, o producție FILMLAB în coproducție cu HBO Europe, va avea primele proiecții din România chiar în Valea Jiului. După Petrila, filmul va rula și la Petroșani, la Teatrul Dramatic ID Sîrbu din localitate.

“Considerăm că evenimentele de acest gen sunt foarte bine primate de cei din comunitatea noastră, dovadă fiind numărul mare de participanți la alte proiecții de acest fel. Pe de altă parte, ca șI alte dățI, prin proiecția acestuia, dorim să oferim posibilitatea cetățeanilor din municipiul nostru, cu posibilitățI materiale reduse, să participle gratuity la un eveniment cultural de acest fel”,  spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

“PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.
Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină, considerată „viabilă”.

[slideshow_deploy id=’19661′]



« (Știre anterioară)