Legile contradictorii îi țin departe de ape pe pescarii sportivi

Ceea ce ar fi trebuit să fie un avantaj pentru pasionații de pescuit, odată cu anularea taxei pentru practicarea acestui sport, s-a dovedit a fi motiv de încurcătură. Pescarii nu știu către cine trebuie să plătească, dacă trebuie să achite vreo taxă și pe ce zone pot pescui liniștiți. Șeful ANPA Hunedoara vine cu precizări care să-i scoată din impas pe iubitorii acestui sport.

Sute de hunedoreni pasionați de pescuit sportiv au luat cu asalt apele colinare din județ, odată cu încheierea perioadei de prohibiție, însă cei mai mulți stau cu teamă că ar putea fi sancționați. De vină pentru încurcătură sunt legile care se bat cap în cap, iar confuzia va mai dura cel puțin o perioadă de timp. În tot acest timp, pescarii vor putea practica acest sport pe baza permisului obținut anul trecut de la ANPA, chiar dacă sunt voci care susțin contrariul.

”Deocamdată se folosește permisul din 2016, cu care se pescuiește până la apariția permisului pe anul 2017. Pescarii trebuie să urmărească saitul ANPA, pentru că după ce are loc licitația vor fi afișate asociațiile care au contractat zone și ce anume are fiecare. În momentul în care se lămurește cine ce are, pescarii trebuie să se adreseze acelei asociații și să intre în posesia permisului pe anul 2017. Dacă doresc să pescuiască doar la Dunăre și Marea Neagră vor trebui să se adrese direct la ANPA. (…) Până apare permisul din 2017, omul pescuiește în toată România absolut legal, mai puțin Delta Dunării. Acum se depun dosarele de licitație, în două săptămâni va avea loc licitație, deci mai durează situația cam o lună”, a declarat președintele ANPA Hunedoara, Ionel Neacșu. În ceea ce privește apele de munte din județ, cu excepția unor zone unde s-a instituit prohibiția pe tot parcursul anului 2017, condițiile sunt aceleași până când apele vor fi concesionate. De precizat ar mai fi și faptul că pe anumite râruri de munte pescuitul este permis după plata unei taxe suplimentare către Direcția Silvică Deva.

[slideshow_deploy id=’13835′]