Mai puțini șomeri tineri

Tinerii nu mai îngroașă cozile șomerilor. Cel puțin asta reiese din datele Institutului Național de Statistică. Potrivit celor de la Ministerul Educației, nu inadecvarea pregătirii profesionale a tinerilor duce la creșterea șomajului, ci un cumul de factori.

 

“Conform Institutului Național de Statistică, rata șomajului în rândul tinerilor, din grupa 15-24 de ani, a scăzut de la 24% în 2014, la 21,7% în 2015, ajungând în trimestrul IV al anului 2016 la 20,8%. Prin urmare, șomajul în rândul tinerilor a înregistrat același trend descrescător ca și șomajul pentru celelalte categorii de vârstă. Cauzele șomajului ridicat în rândul tinerilor nu este determinat exclusiv de inadecvarea pregătirii profesionale a acestora în raport cu locurile de muncă disponibile. Cauzele sunt multiple și țin, printre altele, și de atractivitatea locurilor de muncă disponibile și de opținea operatorilor economici. Este de menționat, că în categoria tinerilor șomeri, intră și absolvenții de liceu teoretic, vocațional care nu au beneficiat de pregătire profesională și, deci, nu au dobândit o calificare”, arată oficialii Ministerului Educației.

Dacã nu vor sã continue scoala, ori nu îsi gãsesc de lucru, absolventii sunt asteptati la sediile Agentiilor Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă în vederea înregistrării lor în baza de date a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Tinerii absolventi, fie cã au terminat doar liceul, o scoalã profesionalã, sau au studii superioare, pot, timp de douã luni, sã se înscrie, iar la final, dacã nu gãsesc de lucru, pot deveni someri. Indemnizatia, însã, o primesc o jumãtate de an si suma nu este foarte mare.

[slideshow_deploy id=’27028′]