Codul muncii: Concediile fără plată și absențele nemotivate ar putea fi considerate din nou vechime în muncă

Un proiect de lege pus recent în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Justiției Sociale vizează schimbări importante la Codul muncii: concediile fără plată și absențele nemotivate ar putea fi considerate din nou vechime în muncă.

În esență, s-ar introduce în legislație conceptul de muncă nedeclarată, care ar cuprinde nu doar situațiile de „muncă la negru”, dar și alte forme de muncă „pe lângă contract” sau prestată atunci când nu ar trebui. Proiectul de lege pentru modificare și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii nu se va aplica însă în viitorul foarte apropiat. El trebuie să treacă de votul Executivului, să fie dezbătut și votat în Parlament, aprobat de către președinte și publicat apoi în Monitorul Oficial.

În forma propusă de Minister, unul din articolele de început ale Codului este modificat substanțial, iar o prevedere foarte importantă care e prevăzut acum în Cod nu mai este preluată și în proiectul propus. Este vorba, mai exact, de următorul text: „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”.

 antena3.ro

[slideshow_deploy id=’27028′]