Întâlnire pentru atragerea de fonduri în vederea dezvoltării

La sfârșitul săptămânii trecute, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a avut o întâlnire cu primarii unităților administrativ-teritoriale din județ, iar tema de discuție a fost cea legată de zonele montane.

Primăriile care vor primi acest statut vor putea beneficia de fonduri şi subvenţii prin diferite programe europene sau naţionale. Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, Comitetul zonelor montane, care funcţionează pe lângă Prefectură, va pregăti un proiect de strategie ce va fi supus dezbaterii primarilor, documentul urmând să includă măsuri ce vor fi promovate prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020-2027.

“Comitetul zonelor montane pregăteşte un proiect de strategie, pe care o va dezbate la următoarea întâlnire din Valea Jiului. Din acest proiect vor rezulta măsuri ce pot fi promovate pentru următorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2020-2027”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, la finalul unei şedinţe cu membrii comitetului, potrivit Agerepres.

45 din cele 69 de unități administrativ-teritoriale din județul Hunedoarta beneficiază de statutul de zonă montană. Culmea, cele din Valea Jiului încă nu au acest statut.

“Avantajul este că ei concurează doar cu cei care sunt în zona montană şi nu cu cei din restul României. Automat nu apare o concurenţă mare, comparativ cu cea de la nivel naţional”, a explicat directorul Direcţiei Agricole Hunedoara, Călin Marian.

Conform acestuia, pentru evitarea depopulării zonelor montane ar fi necesare facilităţi fiscale suplimentare, menţinerea şcolilor, chiar cu un număr de 2-3 copii, precum şi sprijinirea meşteşugarilor locali care doresc să acceseze fonduri pentru dezvoltare.

[slideshow_deploy id=’27028′]