Reminder! De astăzi, asigurările RCA vor fi reglementate prin lege, nu prin ordonanță

Ordonanța de urgență prin care fostul Guvern a stabilit în 2016 noul cadrul legal al asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) urmează să fie înlocuită astăzi de o lege, conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. Practic, asta înseamnă o nouă schimbare a cadrului legal al asigurărilor RCA în nici măcar un an.

În septembrie 2016, precedentul Executiv al României a schimbat cadrul legal al asigurărilor RCA, astfel că acesta a fost stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, după ce până atunci fusese stabilit prin lege.

Cu toate acestea, parlamentarii au decis la mijlocul lunii mai 2017 o nouă înlocuire a cadrului legal al asigurărilor obligatorii auto. Mai exact, ordonanța aplicabilă din septembrie 2016 va fi abrogată și înlocuită, la data de 12 iulie 2017, de o lege a asigurărilor RCA, aceasta din urmă fiind publicată în iunie 2017 în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 431.

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie va reglementa, în linii mari, aceleași aspecte incluse în OUG nr. 54/2016, însă cu unele modificări față de dispozițiile valabile în prezent. În esență, documentul conține prevederi despre:

  • domeniul aplicării asigurării RCA și persoanele care au obligația să încheie contracte RCA;
  • limitele teritoriale la aplicarea asigurării RCA;
  • limitele de răspundere, obligațiile asiguratului, obligațiile asigurătorului RCA;
  • riscurile acoperite de asigurarea RCA și excluderile;
  • elementele privind stabilirea și plata despăgubirilor;
  • verificarea asigurării RCA;
  • facilitățile și penalizările aplicabile asiguraților și asigurătorilor;
  • organizarea și funcționarea Biroului Asigurătorilor din România.

Concret, documentul urmează să intre în vigoare după 30 de zile de la apariția sa în Monitorul Oficial (adică pe 12 iulie 2017), moment de la care OUG nr. 54/2016 va fi abrogată.

avocatnet.ro

[slideshow_deploy id=’13837′]