Ciobanul muşcat de urs este în afara pericolului

Tânărul de 17 ani, ucenic la o stână din Retezat, a fost internat în spital și este în afara pericolului. Acesta are nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale pentru a se reface..

Adolescentul a fost mușcat de un urs la o stână de sub vârful Zlata din Retezat, după ce a încercat să sperie animalul care venise la oi. Ciobanii au auzit zgomote și au ieșit afară din stână în încercarea de a speria animalul. Tânărul a dat peste urs și l-ar fi luminat cu lanterna, iar animalul speriat l-a atacat. ”Atacul a avut loc la stâna Secări, de sub vârful Zlata. Cel mai probabil, ciobanul a încercat să sperie ursul, moment în care a fost atacat. Un coleg al acestuia a anunţat incidentul în jurul orei 4,30, după ce a reuşit să ajungă într-o zonă cu semnal de telefonie mobilă. Avem punct de permanență la Refugiul Salvamont Zănoaga, s-a  dus echipa de acolo la stână şi a acordat primul ajutor victimei, care are gamba dreaptă sfârtecată”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Ciobanii cu experiență spun că urșii coboară la stână dintotdeauna și de cele mai multe ori este gonit de câini. ”Totul depinde de cât de buni sunt câinii și de numărul lor. Ursul vine de când lumea și pământul la stână, nu e ceva de mirare. Dacă ai câini buni îl pune pe fugă imediat. Tu nu te bagi în gura lui, e un animal de 400 de kilograme”, spune Ionel Stâmb, cioban la o stână din Parâng.(Următoarea știre) »