433 de copii au rămas fără părinți

433 de copii din  municipiul Petroșani au rămas fără părinți, care aleg să plece la muncă în străinătate trebuie să informeze autoritățile cu privire la acest demers.

 

Nouă ne-au venit aceste situații și legea spune că avem obligația să mergem să facem anchete sociale la domiciliile date de către școli. În aceste anchete noi trebuie să constatăm situația de fapt și acolo unde se impune delegarea autorității părintești prin instanță, trebuie să înștiințăm, în scris, familia la care a rămas copilul. Părinții au obligația, ca atunci când pleacă în străinătate, să vină să facă o notificare la Direcția de Asistență Socială. Am constatat că situația dată de școli nu este cea pe care noi am găsit-o în teren. Din păcate, am găsit multe adrese la care nu stăteau familiile respective, am găsit situații în care părinții au plecat, temporar, la muncă în străinătate și vrem ca prin aceste anchete, să avem o întâlnire cu școlile. Până în luna octombrie ne vom înâlni cu reprezentanții școlilor. Din totalul școlilor și a grădinițelor am avut 433 de elevi cu părinții plecați în străinătate, din care cu ambii părinți am avut 55, cu un părinte ar fi 370. Am efectuat în jur de 300 de anchete sociale, din acestea pot fi doi-trei copii într-o familie. Am mai avea de efectuat 50-60 de anchete”, a declarat Cristina Mraz, director executiv DLASP.

 

Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă.

[slideshow_deploy id=’27028′]



« (Știre anterioară)