Părintele hunedorean Mircea Păcurariu a împlinit 85 de ani

PĂRINTELE MIRCEA PĂCURARIU este considerat de Patriarhul Daniel „un mare dar pentru Biserica noastră”. Şeful Bisericii Ortodoxe Române aminteşte contribuția preotului hunedorean într-un mesaj public de felicitare şi mulțumire.

Părintele Profesor Academician Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în străvechiul ținut al Hunedoarei, într-o familie de preoți. A urmat școala primară la Orăștie și Deva, apoi Liceul Teoretic ‘Decebal’ din Deva. Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), pe care a fost nevoit să le întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din ‘rațiuni politice’.

Între anii 1952 și 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959), primind titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza ‘Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Țara Românească și Moldova în secolele XV-XVII’. În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

„Opera sa este vastă și profundă. Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne tratatul de ‘Istorie a Bisericii Ortodoxe Române’, în trei volume și multe ediții. Este cea mai importantă și completă lucrare de istoriografie bisericească românească editată până în prezent. Totodată, de mare interes se bucură volumul de ‘Studii de istorie a Bisericii Ortodoxe Române’ (2 volume), precum și ‘Compendiul de Istoria Bisericii Române’, apărut de asemenea în mai multe ediții, cu tiraje mari, care, pentru valoarea lui academică, a fost tradus în limba germană în anul 1994, în cadrul colecției Oikonomia, fiind, alături de Teologia Dogmatică Ortodoxă a Părintelui Dumitru Stăniloae, singurele lucrări academice de teologie ortodoxă românească, accesibile vorbitorilor acestei limbi. Demne de menționat sunt și lucrările: ‘Dicționarul teologilor români’, ‘Istoria Bisericii din Basarabia’ sau ‘Sfinți daco-români și români’ (4 ediții), care aduc de asemenea contribuții istoriografice importante.

O lucrare de suflet a Părintelui Mircea Păcurariu este ‘Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. O viață închinată Bisericii și neamului’, dedicată marelui ierarh transilvănean, om erudit și patriot statornic, care a unit în mod pilduitor mărturisirea credinței ortodoxe cu dezvoltarea culturală și socială a vieții românilor ortodocși din Transilvania.

Totodată, în opera Părintelui Mircea Păcurariu, întâlnim o intensă preocupare nu numai pentru cercetarea istorică și activitatea didactică, ci și pentru viața liturgică, misionară sau pastorală a Bisericii. În acest sens amintim voluminoasa lucrare de ‘Predici’ (trei ediții), care, într-un stil accesibil, clar și concis, cunoscut deja din lectura lucrărilor sale cu profil istoric, prezintă spiritualitatea ortodoxă biblică, liturgică și aghiografică, îmbogățită cu date istorice, explicații competente despre locuri, evenimente sau persoane din istoria Bisericii.

Între anii 2008-2010, la solicitarea noastră, Părintele Profesor Mircea Păcurariu a coordonat elaborarea lucrării ‘Enciclopedia Ortodoxiei Românești’. Realizată împreună cu un grup de tineri colaboratori, această lucrare deosebit de utilă atât pentru teologi, jurnaliști, cât și pentru toți cei interesați să cunoască istoria și spiritualitatea Bisericii Ortodoxe Române a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, în anul 2010, când Biserica noastră a sărbătorit 125 de ani de la recunoașterea Autocefaliei sale (1885) și 85 de ani de Patriarhat (1925)”, se arată într-un comunicat emis de înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Române.

 

[slideshow_deploy id=’20328′]