Minerii au fost comemorați și la Vulcan

Ziua Minerului a fost marcată și la Vulcan. Manifestările au debutat cu oficierea unei slujbe religioase. Autoritățile vor astfel să cinstească memoria celor care în timpul grevelor din 1977 și-au apărat cu îndârjire locurile de muncă.

“S-au jertfit pentru a scoate la lumină aurul negru. Revenim în fiecare an cu ocazia Zilei Minerului, în acest loc pentru a ne aminti că avem obligația morală de a-i omagia pe toți cei care și-au sacrificat viața, sănătatea pentru ca huila din subteranele minelor din Valea Jiului să poate fi scoasă la lumină și dată economiei românești ca sursă energetică de cea mai bună calitate. Nu degeaba, huila noastră a primit numele de aurul negru. Aurul nostru negru a fost, esrte și va fi cea mai mare bogăție a acestor meleaguri, iar istoria a demonstrat cum am reușit să trecem cu bine peste toate provocările pe care viața, contextul economic, politic, social le-au dat, provocări care ne-au ajutat să rămânem solidari pentru ca huila să continue să fie exploatată, iar noi, locuitorii din cele două Jiului să ne putem duce viața aici, alături de familiile noastre. În urmă cu 40 de ani, la începutul lui august minerii au adăugat istoriei Văii Jiului un reper fundamental de comunicare cu cei care aveau obligația să le respecte drepturile, să le asculte păsurile, să le ofere șansa unei vieți normale, pentru ei și familiile lor. Greva din 1-3 august 1977 a devenit, grație curajului minerilor, cartea noastră de vizită în relația cu ceilalți români”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Toma Petcu, ministrul Energiei, prezent la comemorare, a ținut să precizeze că meseria de miner este cea mai grea din România.

“Trebuie să ne aducem aminte de acei oameni, care conștiențI fiind de faptul că intră în mină cu posibilitatea de a nu  mai ieșI de acolo și-au asumat șI îșI asumă acest risc. Activitatea de minerit este cea mai grea profesie pe  care un om poate să o îmbrace”, a spus Toma Petcu, ministrul Energiei, la Vulcan.

Manifestările de la Vulcan au continuat cu depunerile de coroane de flori.

Monika BACIU

FOTO