Ziua Minerului, marcată la Petroșani

La Petroșani s-a dat startul evenimentelor dedicate comemorii minerilor care și-au jertfit viața în grevele care au îndoliat Valea Jiului.. S-au scurs 40 de ani de la grevele care au însângerat Valea Jiului. Greutățile cu care se confruntau minerii i-au determinat pe aceștia să pornească revoltele, iar de atunci, de când și-au strigat nemulțumirile șI au luptat pentru apărarea locurilor de muncă s-au scurs 40 de ani.

“Paradoxal, pentru mineri şi pentru Valea Jiului, de ce nu, de-a lungul istoriei, cărbunele a însemnat viaţă, dar şi moarte. A însemnat viaţă pentru toţi cei care au intrat in mină, pentru toate familiile lor, şi moarte pentru cei care, pentru a-şi pune o pâine pe masă, au murit.Astăzi suntem aici pentru a-i cinsti şi pentru a le cinsti memoria şi pentru a ţine aprinsă această flacără a vieţii şi a morţii, această îmbinare indisolubilă a noastră, a vieţii şi a morţii pe acest pământ, în acest univers finit”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi,  speră că România nu va renunța la cărbunele din Valea Jiului.

La evenimentele de comemorare de la Petroșani a luat parte și ministrul Energiei, Toma Petcu. Acesta susține că huila din Valea Jiului este importantă pentru România și că urmează un plan de investiții care să revitalizeze activitatea extractivă.

“Activitatea de miner este una foarte dificilă, important este să înțelegețI că nu doar Ministerul Energiei sau Guvernul României vrea să arate cât de importantă este această activitate, ci să prezinte mulțumirile pentru activitatea de zi cu zi care s-a desfășurat șI se va desfășura. Întreaga țară vrea să transmită acest lucru, pentru că această meserie este cea mai grea din România, este o meserie cu riscuri, cu neîmpliniri și nu este nici cea mai bănoasă. Este o meserie care presupune sacrificii”,  a spus ministrul Energiei Toma Petcu.

Alături de ministrul Energiei s-a aflat și secretarul de stat, Doru Vișan. În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Minerului, la Petroșani au avut loc depuneri de coroane de flori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[slideshow_deploy id=’36590′]

 

Monika BACIU

FOTO