Greenpeace: “În România, termocentralele pe bază de cărbune sunt depășite și foarte ineficiente”

Comisia Europeană pune capăt poluării din termocentrale. Începând cu data de 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bază de cărbune din Romania, trebuie să investească în depoluare sau să închidă, datorită noilor norme UE.

Greenpeace arată că termocentralele pe cărbune sunt ineficiente, durata lor de viața fiind depășită. Cei de la Greenpeace militează pentru închiderea centralelor pe bază de cărbune care nu corespund normelor de mediu.

“Noile standarde pot părea restrictive, dar se bazează, de fapt, pe tehnologia existentă ce se aplică deja în alte termocentrale din Europa și din întreaga lume. Limitele vor viza atât termocentralele pe cărbune, cât și pe cele ce folosesc gaz, păcură și alți combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine. În următorii patru ani, termocentralele vor trebui să investească milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere si a apelor reziduale”, arată cei de la Greenpeace într-un comunicat.

Cei mai mari producători de energie pe bază de cărbune sunt Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara. la CEH situația este dramatică. Termocentrala de la Mintia nu are nicio investiție de mediu făcută, conducerea încercând să acceseze un SIEg, iar la Paroșeni lucrările de modernizare sunt undeva la 97% și ar trebui finalizate până la finele acestui an.

“În România, termocentralele pe bază de cărbune sunt depășite și foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformării lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne și curate, ce sporesc securitatea energetică, generează multe comenzi pentru companiile de inginerie din România și, implicit, mai multe locuri de muncă. Și să nu uităm că vom respira chiar și un aer mai curat”, a declarat  Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Guvernele naționale au acum cel mult patru ani pentru a decide cât de multă poluare intenționează să le permită, însă oricine încearcă să negocieze o excepție de la noile reguli se va convinge că nu urmărește asigurarea unui aer curat și sănătatea populației, ci doar propriul său profit.

[slideshow_deploy id=’24093′]