Previziune sumbră a bancherilor de pe Wall Street! Urmează o nouă criză economică

La aproximativ 10 ani de la precedenta criză financiară globală, care a cuprins şi România, analiştii americani prevestesc o nouă criză economică.

Analiştii unor grupuri financiare importante, precum HSBC Holdings, Citigroup şi Morgan Stanley, anticipează la rândul lor că pieţele financiare globale se apropie de o criză economică, potrivit unei analize Bloomberg.

Astfel de avertismente au fost transmise constant în ultimele luni, începând cu miliardarul american Jim Rogers şi până la fostul preşedinte al Rezervei Federale Americane Alan Greenspan, iar un studiu recent relevă că economia românească este mai vulnerabilă la crize decât în 2008.

Marii jucători de pe Wall Street invocă anomalii în ceea ce priveşte corelaţiie dintre evoluţiile acţiunilor, obligaţiunilor şi mărfurilor, precum şi faptul că investitorii par să ignore fundamentele şi datele în evaluarea activelor. „Corelaţia dintre piaţa de capital şi piaţa valutară s-a slăbit, piaţa valutară este mai puţin corelată cu ratele de dobândă, iar influenţa petrolului asupra pieţelor financiare s-a redus”, afirmă Andrew Sheets, care se ocupă de strategie la Morgan Stanley.

Potrivit calculelor Morgan Stanley, corelaţia dintre active este la minimul ultimului deceniu, situaţie care s-a menţinut chiar şi după ce tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA au declanşat o aversiune la risc. La fel ca înainte de cea mai recentă criză financiară, investitorii evaluează activele pe baza riscurilor asocitate fiecărui titlu în parte sau unei industrii, ignorând datele macroeconomice. “Aceste corelaţii slabe între datele macro şi micro confirmă ideea că ne aflăm la finalul ciclului de creştere şi, nu întâmplător, această situaţie a mai fost întâlnită în 2001-2007”, adaugă analistul Morgan Stanley.

profit.ro