Valeriu Butulescu și actorii Teatrului din Valea Jiului au dăruit publicului iubitor de cultură românească din China, ”Infinitul Brâncuși”

În mod cert, criticul literar Alex Ștefănescu are dreptate când spune că, ”în alte țări, în mediile culturale, faci o impresie bună dacă spui că vii din țara în care trăiește Valeriu Butulescu”.

Ambasador al culturii românești în zeci de state ale lumii, Valeriu Butulescu a participat în august 2017, pentru al doilea an consecutiv, la Târgul de Carte de la Beijing (China), acolo unde aforismele sale au devenit o lectură apreciată de cititorii chinezi, care grație traducătorului Su Yan, au posibilitatea de a-l lecura în limba chineză. Nu doar aforismele lui Valeriu Butulescu au fost anul acesta ”cartea de vizită” a culturii românești la Beijing, lor alăturându-li-se într-un fabulos numitor comun sculptorul Constanin Brâncuși și actorii Teatrului ”Ion D. Sârbu” din Petroșani, prin remarcabila reprezentație a piesei ”Infinitul Brâncuși” (autor: Valeriu Butulescu, traducerea în lb. chineză: Su Yan) la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng, din Beijing.

Când am scris drama „Infinitul Brâncuşi”, în urmă cu doisprezece ani n-am bănuit că va ajunge atât de departe! Aceşti tineri minunaţi au zburat tocmai în îndepărtata Chină, parcurgând în total 16.000 km pentru a pune o pietricică din Petroşani la monumentul planetar al marelui nostru artist Constantin Brâncuşi. Numele lor, în ordinea prezentării pe afiş sunt: Radu Tudosie, Amalia Toaxen, Daniel Cergă, Sergiu Fîrte,Mihai Sima, Alexandru Cazan, Mihai Alexandru, Adelin Ilie. Sunt actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani, condus de Cosmin Rădescu, care a prezentat la Beijing, spectacolul „Infinitul Brâncuşi”, montat de talentatul regizor clujean Gelu Badea. Le mulţumesc tuturor pentru această extraordinară lecţie de civism, patriotism şi cultură! Mulţumesc de asemenea Institutului Cultural Român şi Consiliului Judeţean Hunedoara pentru iniţierea şi sprijinirea acestui proiect. Proiect care va continua şi pe alte meridiane…”, spune Valeriu Butulescu.

Cu o tradiţie de peste 30 de ani, Târgul Internațional de Carte de la Beijing a reunit și în acest an,  timp de cinci zile, vizitatori, editori, agenţi literari, distribuitori de carte, scriitori şi traducători din întreaga lume, evenimentul fiind dedicat atât publicului larg cât şi profesioniştilor din industria cărții. La ediţia din acest an au participat 2407expozanți din 86 de țări care au prezentat celor peste 300.000 de vizitatori o ofertă de carte substanțială şi diversificată, între care, la loc de cinste s-au numărat și lucrările maestrului Valeriu Butulescu.

Nu e nevoie să mai spunem că prezentarea piesei de teatru ”Infinitul Brâncuşi” în China, este o mare realizare. Cu atât mai mult cu cât ea a cules, firesc, ropote de aplauze tocmai în țara unde Brâncuşi este văzut ca fiind  un zeu al sclupturii pe Pământ. Aplauze generate, desigur, de prestația talentaților actori ai teatrului din Petroșani, dar și faptului că, așa cum bine spune autorul piesei, citându-l pe marele artist Constantin Brâncuși, ”dalta știe să vorbească și fără dicționare”.

 

[slideshow_deploy id=’19661′]