CEH, din nou în suspans

După o perioadă de respiro, se reia procesul dintre Complexul Energetic Hunedoara și Garda de Mediu. Tribunalul Hunedoara va judeca dosarul în data de 25 septembrie. Termocentrala de la Mintia este într-o situație critică. Aceasta riscă să fie oprită, printr-o sentință a instanței de judecată. Termoncetrala nu s-a conformat cerințelor de mediu.

Banii pentru realizarea centralei termice de pornire sunt din sursele proprii ale CEH, însă investiția pentru conformarea la cerințele de mediu pentru funcționarea pe cărbune va fi suportată din ajutorul de tip SIEG.

“Finanțarea necesară conformării la cerințele de mediu pentru funcționarea pe gaz natural va fi asigurată din surse proprii, iar conformarea la cerințele de mediu la funcționarea pe cărbune va fi asigurată prin accesarea unui ajutor de stat tip SIEG. Accesarea acestui ajutor de stat este atât obiectivul CEH, cât și al Ministerului Energiei, în prezent, lucrându-se la elaborarea documentațiilor în vederea notificării CE. În vederea conformării la cerințele de mediu pentru funcționarea pe gaz natural și realizarea unei centrale termice de pornire necesare pornirilor grupului, societatea a constituit depozite care asigură finanțarea parțială a acestor lucrări”,  arată documentele ministerului de resort.

Numai că nici accesarea ajutorului de tip SIEG nu este încă bătută în cuie. Comisia Europeană solicită, în continuare, lămuriri pe acest subiect. Garda de Mediu a dispus sistarea activității termocetralei Mintia în anul 2015, pentru neconformarea acesteia la cerințele de mediu. La judecarea cauzei pe fond, CEH a pierdut procesul.

[slideshow_deploy id=’36590′]